Epidemiološka situacija i dalje nestabilna, mere još nisu dale rezultate

U Opštoj bolnici 81 pacijent, osobe sa simptomima da se što pre jave

Epidemiološka situacija u Šapcu i dalje je izuzetno nepovoljna, a u poslednja 24 sata kovidom- 19 novozaražene su 42 osobe. U Mačvanskom okrugu zabeležena su 83 nova slučaja zaraze. U Opštoj bolnici smešten je 81 pacijent, a pet se i dalje nalazi u teškom stanju, saopšteno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u petak u Gradskoj kući.

Iako je kontrola pojačana, mere još uvek nisu dale rezultate, jer je za to potrebno vreme, ocenio je komandant Štaba dr Aleksandar Pajić.

-Izuzetno je nestablna epidemiološka situacija sa 42 novozaražena, 34 PCR testirana  i osam antigenskim testom. U bolnicu je primljeno 10 pacijenata, a četiri otpušteno. U obrazovnim ustanovama četiri učenika je novoobolelo, ukupno 44 i 11 nastavnika, kao i tri radnika nenastavnog osoblja. U Domu zdravlja je još jedan radnik oboleo, ukupno 10 i 24 u Opštoj bolnici- rekao je dr Pajić.

U kovid ambulanti Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ zabeležen je porast broja pacijenata koji se javljaju na pregled poslednje tri nedelje, naročito protekla četiri dana- više od 280 pregleda. U drugom talasu, tokom jula i avgusta samo jedan dan je zabeleženo 282 pacijenata, što je bio najveći broj. Juče je pregledano 245 osoba sa simptomima, a raste broj pregleda dece- sa 20 na oko 36 dnevno, istakla je direktorka dr Jasmina Stanković.

-Važno je da sugrađani ne odlažu pregled misleći da se radi o običnoj prehladi, tu ocenu bi trebalo da prepustimo doktorima. Ovo jeste period godine kada očekujemo porast broja obolelih i od drugih respiratornih infekcija, ali doktor će, u slučaju da je reč o kovidu- 19, proceniti da li su za kućnu izolaciju ili bi trebalo da budu smešteni u bolnicu. Veliki je broj pacijenata sa pneumonijama upravo zato što odlažu pregled i dolazi do komplikacija- objasnila je dr Stanković.

V.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković apelovao je na sugrađane da poštuju mere definisane i Zakonom o zaštiti od zaraznih bolesti.

-Važno je da se pridržavamo zakona, jer su predviđene kazne za sve koji ne poštuju sugrađane i širu društvenu zajednicu. Epidemiološka situacija je jako nepovoljna, bolnički kapaciteti se pune. Od 103 testirana u Mačvanskom okrugu, 83 su nova slučaja. Budući da su privatne laboratorije počele da rade antigenska testiranja, podsećam da su obavezne da pozitivne slučajeve prijave nadležnom Zavodu za javno zdravlje, kako bi mogli da se izoluju kontakti i sprovode dalje protivepidemijske mere. Apelujem i na sugrađane da se kada dobiju rezultat jave u kovid ambulantu, jer je to njihova zakonska obaveza kao obolelih od zarazne bolesti. Osim toga, to što su trenutno dobro, ne znači da se u narednom periodu neće pogoršati klinička slika- napomenuo je dr Vujković.

Sa komunalnom policijom i sanitarnom inspekcijom dogovoreno je da 353 upravnika zgrada budu obaveštena o načinu distribucije dezinfekcionih sredstava namenjenih održavanju zajedničkih površina. Biće upućen zahtev Vojsci Srbije da dezinfikuje prostor bolnice dva puta nedeljno, a JKP „Stari grad“ tu svoju obavezu ispunjava dva puta dnevno.

D.Dimitrijević

Exit mobile version