Eko Straža: Neprihvatljivo ispuštanje fekalnih voda u Savu; Vodovod tvrdi da su „samo prali kamion“

Prethodnih dana društvenim mrežama kruži snimak kamiona sa cisternom u Šapcu koji fekalne vode ispušta direktno u reku Savu. Ovo su objavili ekološki aktivisti, tražeći od nadležnih objašnjenje za ovakav postupak, s obzirom da Šabac već godinama pripada grupi retkih lokalnih samouprava koje imaju funkcionalno postrojenje za preradu otpadnih voda.

Snimak koji je objavila Eko strža nastao je na obali reke Save u Šapcu, snimili su ga zabrnuti građani, a na njemu se vidi kamion Šabačkog vodovoda, koji nepoznatu tečnost ispušta direktno u Savu.

„Na Eko stražu je stigao snimak na kom se vidi kako pored novog mosta u Šapcu, iz kamiona za koji smo posumnjali da se radi o kamionu JKP „Vodovod“ ispušta sumnjiva tečnost direktno u Savu. Mi smo to objavili i tražili odgovore na pitanja, ko je to uradio i zašto, tražimo da nadležni organi reaguju na ovo“, kaže Ljupka Stanković iz Eko straže.

Ljupka Stanković

Šabac je od 2017. godine među retkim lokalnim samoupravama u Srbiji koje imaju funkcionalno postrojenje za preradu otpadnih voda, zbog toga direktno izlivanje fekalija u reku, zvuči još strašnije.

„Na snimku se vidi kako fekalije teku u reku. To osim što je neprihvatljivo to je u Šapcu i potpuno nepotrebno, jer mi imamo funkcionalno postrojenje za preradu otpadnih voda koje građani Šapca plaćaju kroz svaki račun koji im Vodovod dostavlja na mesečnom nivou. Mi tražimo odgovorne i da se utvrdi da li je ovde bilo nekog prekršaja“, navodi Ljupka.

Iz Javnog komulnanog preduzeća Vodovod Šabac, potvrdili su za našu televiziju da je cisterna sa snimka njihova, te da u Savu nisu ispuštali fekalne vode, već su prali cisternu od fekalnih voda.

“Cisterne JKP Vodovod Šabac se prazne u toku dana na mestu za pražnjenje tečnog sadržaja u ulici Janka Veselinovića (preko puta parkinga Interex ili sada Aman), tj. direktno u glavni kanalizacioni kolektor u pomenutoj ulici. Na kraju dana, a po potrebi i češće, peru se na mestu predviđenom za pranje u blizini crpne stanice Glavna, na lokaciji kod ispod Novog mosta. Cisterna koja se vidi na snimku se pere na kraju radnog vremena. Sadržaj koji se tada ispušta, takođe se prebacuje u sistem kanalizacije JKP Vodovod Šabac. Izliv i cevi koje se vide na snimku su stari izliv gradske kanalizacije koji je bio u funkciji do izgradnje Novog mosta osamdesetih godina prošlog veka. Usled oštečenja usteve i betonskog čepa, kojima je blokiran stari izliv, deo sadržaja koji se ispira iz cisterne procuruje u Savu. Ustava i betonski čep, kao i cevi starog izliva, prvi put su oštećene u poplavama 2014. godine. Potom su sanirane, pa ponovo oštećene usled enormnih količina vode koje u poslednje vreme dotiču u kanalizacioni sistem tokom atmosferskih padavina, a posledica su i klimatskih promena i urbanizacije grada. Za samo petnaestak godina količina vode koja dolazi u kanalizacioni kolektor u trenutku jakih kiša je povećana skoro deset puta i trenutno iznosi oko 5000 lit/sec na delu koji ide na crpnu stanicu Glavna. Velika sila koju proizvodi ogromna količina vode u toku kiša oštećuje ustavu, betonski čep i same cevi starog izliva koji nije projektovani da izdrže toliko opterećenje. JKP Vodovod već duže vreme radi na iznalaženju rešenja za sanaciju nasipa, ustave i betonskog čepa koji blokiraju stari izliv kanalizacije, kao i ostataka cevi. Projekat sanacije je tehnički vrlo kompleksan, i zbog same činjenice da je stari izliv u odbranbenom nasipu” napisao je direktor Vodovoda Jovan Vranješ u odgovoru za televiziju Nova S.

Šapčani koji često prolaze pored Novog mosta, kažu da ovo nije jedini put da vide ovaj kamion, te tvrde da se to dešava svakodnevno.

Đ. Mijailović

Exit mobile version