Efikasnost u radu i jedinstvo u donošenju ključnih odluka

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić održao godišnju konferenciju za novinare

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić održao je danas u Gradskoj kući godišnju konferenciju za novinare na kojoj je govorio o osmomesečnom radu novog skupštinskog saziva. Predstavnicima medija obratili su se i zamenik predsednika Skupštine Prodan Panić i sekretar Zlatko Ranković.

Nemanja Pajić

Pajić je istakao da je Skupština mesto gde se donose najvažnije odluke za funkcionisanje života u gradu Šapcu. On je naveo da lokalni parlament odražava političku (ne)stabilnost u gradu, jer se u njemu najneposrednije predstavlja volja građana preko delegiranih predstavnika.

-Iako smo imali loš početak, koji nije služio na čast i zadovoljstvo građana koji su nas birali, nakon konstitutivne sednice lokalni parlament je počeo da funkcioniše kako dolikuje ovom organu vlasti. Verujem da je ovaj skupštinski saziv pokazao efikasnost i odgovornost u radu, budući da je primetno da znatno veći broj odbornika, kako pozicije, tako i opozicije, uzima učešće u diskusiji. Skupština je mesto za otvaranje relevantnih tema i uspostavljanje dijaloga i posebno mi je drago što je gradonačelnik aktivno učestvovao u njenom radu i pružao sve potrebne odgovore na postavljena pitanja, kao i članovi Gradskog veća- rekao je Pajić.

On je dodao da usvojen budžet za 2017. godinu garantuje da će socijalna i zdravstvena politika grada ostati na očekivanom nivou, te da ovaj strateški dokument sadrži i plan kapitalnih investicija do 2020. godine, što znači da grad Šabac ima jasnu strategiju razvoja. Pajić je izrazio zadovoljstvo što su odbornici pokazali jedinstvo prilikom donošenja ključnih odluka za poboljšanje privrednog ambijenta u gradu i izrazio nadu da će u budućnosti biti više amandmana na tačke dnevnog reda.

Govoreći o samim počecima rada, Ranković je podsetio da je Skupština konstituisana 5. maja, nepune dve nedelje nakon održavanja lokalnih izbora. Od tada do kraja godine održano je devet sednica, sedam redovnih i dve vanredne, po hitnom postupku, prilikom čijeg sazivanja je poštovana procedura predviđena Poslovnikom o radu najvišeg organa vlasti u gradu. Povod je bio donošenje važnih dokumenata u vezi sa dolaskom velikog japanskog investitora, kompanije „Jazaki“, u Šabac.

Zlatko Ranković i Nemanja Pajić

-Na devet sednica, Skupština grada je ostvarila 53 sata efektivnog rada tokom kojih su odbornici razmatrali i usvojili ukupno 179 tačaka dnevnog reda. U tom smislu, izdvojila se četvrta sednica Skupštine održana 28. septembra koja je trajala rekordnih 14 i po sati i tokom koje su razmatrane i usvojene čak 52 tačke dnevnog reda. Interesantno je da je aktivno učešće u debati tokom ove sednice uzelo ukupno 18 odbornika, odnosno više od jedne četvrtine prisutnih, koji su za skupštinsku govornicu izlazili ukupno 92 puta, a od toga se 30 puta javio jedan od predstavnika opozicije- naveo je sekretar Skupštine.

Prodan Panić

On je istakao da se Skupština u proteklom periodu trudila da bude efikasna, funkcionalna, čvrst oslonac i pouzdan partner svim činiocima, kako političko- ekonomskog, tako i društvenog života u gradu. Najbolja potvrda toga su dve hitne sednice na kojima je stvoren formalno- pravni okvir za dolazak značajne japanske investicije u grad.

Prodan Panić, poljoprivrednik iz Nakučana, koji je za zamenika predsednika Skupštine imenovan 5.novembra, rekao je da će se u narednom periodu, kao što je to činio i do sada, truditi da doprinese rešavanju problema ljudi sa seoskog područja i posredovati u komunikaciji između njih i Gradske uprave.

Cilj rukovodstva je da se u narednoj godini sednice održavaju jednom mesečno, te da do kraja mandata Skupština konačno dobije svoj dom. Zanimljivo je da u postojećem sazivu među odbornicima ima 45 muškaraca i 24 žene, te da se sastav lokalnog parlamenta značajno podmladio.

D.Dimitrijević

Exit mobile version