Efikasnost u odlučivanju i kapacitet za donošenje važnih odluka

Godišnja konferencija za novinare predsednika Skupštine grada Šapca

Skupština grada Šapca je i u ovoj godini pokazala efikasnost u radu i kapacitet da blagovremeno i na pravi način odlučuje o najvažnijim pitanjima u interesu građana Šapca, istaknuto je na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u petak u Gradskoj kući, na kojoj su govorili predsednik gradske Skupštine Nemanja Pajić, njegov zamenik Prodan Panić i sekretar Zlatko Ranković. Od februara do decembra održano je deset sednica, od kojih je jedna bila sazvana i održana po hitnom postupku, a odbornici su usvojili niz značajnih odluka za funkcionisanje grada. Najvažnija, Odluka o budžetu za 2018. godinu, doneta je na poslednjem zasedanju u ovoj godini.

-To je najvažniji dokument za funkcionisanje lokalne samouprave, donet na vreme i u skladu sa zakonom. Važne skupštinske odluke u ovoj godini su i formiranje Budžetskog fonda za lečenje dece od teških i retkih bolesti, Fonda za energetsku efikasnost, usvajanje programa poslovanja i rada javnih preduzeća i njihovih izveštaja o radu, Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, Odluka o početku rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali i Odluka o povraćaju sredstava od poreza na imovinu seoskim i prigradskim mesnim zajednicama- rekao je Pajić i podvukao da su, tokom rada, svi odbornici, i pozicije i opozicije, imali jednaka prava da svoje mišljenje iskažu za govornicom, a da je dovoljan pokazatelj za to podatak da se tokom samo jednog zasedanja jedan odbornik javio 27 puta i svaki put dobio reč.

Nemanja Pajić

-Voleo bih da se skupštinska govornica koristi da se iznose argumenti i činjenice, ali se često koristi i u političke svrhe. Podsetiću da su svi odbornici prezentuju građane Šapca koji su ih izabrali i upravo u direktnim prenosima zasedanja građani mogu da se uvere da li i na koji način oni zastupaju njihove interese i da procene da li je potrebno više politike ili više argumenata. Ja smatram da je potrebno više argumenata, jer na taj način možemo da donesemo bolje odluke. Nekad se dešava i blaga opstrukcija rada, jer kada dobijete 15 predloga za dopunu dnevnog reda koji nisu utemeljeni na način da Skupština može da o njima odlučuje, onda to nije dobro. Bez obzira na to, dostupan sam za konsultacije da vidimo na koji način, u pravoj formi, taj predlog može da dođe na dnevni red- poručio je Pajić.

Prodan Panić

Kako je naveo zamenik predsednika Skupštine, jedna od najvažnijih odluka za meštane sela jeste svakako povraćaj sredstava od poreza na imovinu seoskim mesnim zajednicama.

-Pošto sam i sam sa sela, uverio sam se da je ta odluka naišla na veoma dobar odziv meštana, koji žele da učestvuju u tome, daju predloge i odlučuju o svom novcu. Ovaj način odlučivanja u Šapcu postaje dobar primer za druge gradove u Srbiji- istakao je Panić.

Sekretar Skupštine je naveo da je tokom deset zasedanja ostvareno 63 sata efektivnog rada tokom kojih je razmatrano i usvojeno ukupno 252 tačke dnevnog reda. On je posebno izdvojio 16. sednicu održanu 14. septembra koja je trajala deset sati, a tokom koje su odbornici usvojili 46 tačaka dnevnog reda.

Zlatko Ranković

-Tokom godine, pustili smo u rad zvanični sajt Skupštine grada Šapca- www.skupstinagradasapca.rs . Ideja je bila da na savremen i moderan, a istovremeno jednostavan i pregledan način, učinimo dostupnim aktivnosti Skupštine grada svim subjektima kojima je to značajno- građanima, predstavnicima medija, društveno- političkog života, odbornicima i članovima raznih tela. Odbornici Skupštine grada uzimali su učešće na svim skupovima, konferencijama, seminarima, koji su za cilj imali, kako informisanje, tako i edukaciju- napomenuo je Ranković i podsetio na učešće predstavnika Skupštine grada 30. i 31. novembra na konferenciji u Novom Sadu na temu „Stvaranje digitalnih skupština“ , kao i učešće odbornica dr Zorice Žegarac, Sanje Sakić i Marije Lazić na Petoj nacionalnoj konferenciji Ženske parlamentarne mreže održanoj 15. decembra, kada su održane debate o raznim aktuelnim pitanjima: zdravlje, rodna ravnopravnost, ekonomsko osnaživanje i položaj žena na selu.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version