Dvogodački  Derbi za Ankaru 

KONJIČKI SPORT

Na našem najstarijem sportskom objektu  u zemlji, trkalištu kraj, “Careve Ćuprije“, u Beogradu, održan je, još jedan takimarski dan, na kom se nadmetalo oko pedest grla. Centralni događaj bila je trka, pod nazivom “Kostolac“, za najmlađe galopere u kojoj je na stazu izašlo – sedam, najspremnijih dvogodaca.

Najrazličitija publika, nije propustila taj događaj. Dvogodački Derbi je, izazov,  tradicija ali i zadovoljstvo. Atmosfera u Kostolcu, možda se može i predvideti ali trka na 1.350 metara ne.

Ne zato, što je bilo upisano sedam grla, već zato što se smatralo da možda polovina od njih možda može da iznenadi i osvoji to prestižno takmičenje. Najbolje je stajala Adamovićeva Ankara, pa Paris Teksas i Vembli. U samoj trci, situacija se odvijala kao i na poslednjem danu u Bogatiću. Ankara je, ponovo bila ubedljiva i potvrdila kvalitet u svojoj generaciji i osvojila najznačajnije priznanje za najmlađa takmičarska grla. U sedlu, je bio Ljubomirović i ni jednog trenutka nije ispustao trku iz predviđenog kretanja po određenim delovima staze. Za njima su kroz cilj prošli Volf, sa Stanarevićem, Iks – Faktor sa Glogovcem i Paris Teksas, sa Mešetovićem. Na kraju, te prestižne trke organizator se obrukao valjda što nikada nije. Više od dvadeset minuta – čekalo se da se neko seti da uruči zaslužena priznanja.

U nadmetanju, za grla od tri i više godina Handikapu tri, na deonici od 1.700 metara, još veća bruka. U tom takmičenju, učestvovalo je devet, grla koja su u sezoni na izmaku, korektno trčala. Problem nastaje odmah po otvaranju mašine za start. Svi su iskočili iz mašine samo su na startnoj poziciji ostali Majami Storm, mesto broj jedan i Kameni Bili, na poziciji za start u boksu broj sedam. Pao je crveni barjak startera pao je i beli barjak pomoćnog startera, start je ispravan i takmičenje je otpočelo, posle nekih šestotina metara, začuo se službeni spiker koji kaže da „start nije dobar“. Jahači su već udaljeni i pitanje da li se to čulo u punom galopu, a pri startu nisu videli da beli barjak, maše da nešto nije u redu. Nameće se pitanje što posle toliko istrčane staze nije dobar start. Naravno, da li je mašina bila ispravna o tome može možda više starter pa sudije i tako redom. Valjda će se epilog saznati. Bilo je, kako je bilo tu je poredak bio sledeći. Medžik Lute i Mešetović, Mutahafiz i Konkolj, Tulip O Hara sa Milanom Nikolićem i Eyes of Silver sa Šašićem u sedlu. Da li će to biti zvaničan poredak, ili će se ići na više instance odlučivanja biće poznato verovatno do završetka ovogodišnje sezone. U takmičenju pod nazivom „BRC“, koje je slovilo za jaku Listed trku, na stazi draugoj 1.800 metara Ponovo, najbrži bio je First Thought sa Ššićem pa War Master i Ilić, Varena Storm i Mešetović i Turbina sa Konkoljem. U još jednom Listed nadmetanju na deonici od 1.100 metara pobedu je uknjižio Never in Red, pa Torino Hill, Ice Skate, te Four Fifty Three. Na stazi dugoj 1.800 metara, Alkatraz, My derr Friend, ,Yoyoba te Kingli Lady bili su najbrži, od devet upisanih grla. U Handikapu pet, nagrade su podelili vlasnici grla, Caiman, Kalipsa, La Kokeet i omice Mersi. Na kraju valja reći, “Nije Beograd, što je nekad bio u konjičkom svetu“. Nema trka bez konja iz Šapca, te ako bude još jedan konjički sastanak, do kraja sezone kraj Topčiderke, neće više biti takvih gluposti i propusta, na jednom takmičarskom danu. Naredno okupljanje karavana od jedne konjske snage jeste u Sremskoj Mitrovici.

B.P.

Exit mobile version