Dvadeseta samostalna izložba Silvie Kovjenić

U Kulturnom centru Šabac

Izložba „City. I find the beauty in silver“ slikarke Silvie Kovjenić, autorkina jubilarna dvadeseta samostalna, ali prva u Šapcu, otvorena je u ponedeljak u galeriji Kulturnog centra. Prema rečima istoričarke umetnosti Ivone Rajačić Barandovski, tokom dugogodišnjjeg umetničkog rasta prisutna je konstantna opredeljenost umetnice da kroz apstraktno izražavanje iskaže stav, svoju percepciju stvarnosti, ali i bogatstvo unutrašnjeg života. Veliki deo inspiracije Kovjenić crpi iz gradskog okruženja, koristeći simboličke asocijacije objekata arhitekture, urbanizma, industrijskih postrojenja i slično. Na radovima dominira jasan i pregledan poredak stvari- elemenata u okviru celine kompozicije, što se uočava u odnosima i pratećim ritmovima datih formi koje tretira, uglavnom neutralnim nijansama pastelnih „light boja“.

Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Tatjana Marković, koja je naglasila da je reč o ozbiljnoj umetnici, sa bogatom umetničkom karijerom, što potvrđuje više od 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

-Kovjenić  pronalazi inspiraciju u neposrednom okruženju i potvrđuje da kada imate posvećen pristup sve može biti tema istraživanja. Radovi su nastajali u nekoliko različitih faza, što pokazuje da su istraživanja išla u različitim smerovima. U ovom slučaju je u pitanju arhitektura i njeni određeni elementi- navela je Markovićeva.

Autorka je pohvalila saradnju sa Kulturnim centrom i istakla da je, prateći izložbe drugih umetnika, poželela da izlaže u galeriji u Šapcu.

-Zahvalna sam zaposlenima u Kulturnom centru, jer mi je bilo zadovoljstvo da sarađujemo na pripremi izložbe, što je vrlo važno za svakog umetnika. Pored instalacije koja ima četiri metra, ulja na papiru, svi ostali radovi su dimenzija 85 puta 57 i rađeni su akrilnom pastom. Najviše sam fokusirana na ekperimentisanje sa materijalima i svaki ciklus je potpuno drugačiji. Prethodni je bio na pocinkovanoj žici, takođe sam radila akrilom i trudim se da od izložbe do izložbe svaki put ponudim nešto novo. Uglavnom se akrilna pasta uvek provlači, ali za narednu izložbu pripremam ulja na platnu- rekla je Kovjenićeva.

Autorka je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, smer zidno slikarstvo, odsek konzervacija- restauracija. Nakon diplomiranja, odlazi u Nemačku, gde provodi neko vreme kao gostujući student na Umetničkoj akademiji u Diseldorfu. Njeni radovi istančanog senzibiliteta osvajaju prefinjenošću i lepotom, a tokovi i promene u okviru kompletnog stvaralaštva su uočljivi, racionalizovani i uređeni. Izložba će biti otvorena do 8. jula u Kulturnom centru Šabac, nakon čega se seli u Veliku Planu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version