Dva zemljotresa pogodila Zagreb i severozapad Hrvatske

Dva snažna potresa uzdrmala su Zagreb i severozapad Hrvatske u rano jutros. Prvo izrazito jako podrhtavanje zabeleženo je u 6.24, a prema podacima Seizmološke službe Hrvatske, magnituda je iznosila 5.5.

Građani su u strahu masovno izašli na ulice, na kojima su imali šta vide: odlomljene komade fasada, popadale crepove, a ponegde i potpuno urušene zidove.

Na pojedinim lokacijama gromade su padale na parkirane automobile. Oštećenje je pretrpela i Zagrebačka katedrala: vrh jednog od tornjeva se urušio. Prema informacijama građana, došlo je do urušavanja lifta u soliteru u Ulici braće Domany.

Građani javljaju da su im u stanovima padale police, razni predmeti, lusteri… U nekim delovima grada nestalo je struje i vode. Neposredno nakon prvog potresa mogle su se čuti sirene raznih interventnih službi.

U trenutku kada su mnogi pomislili da je sve prošlo, točno u 7:01 Zagreb je uzdrmao novi izuzetno jak potres. EMSC je u svom preliminarnom izveštaju naveo da je magnituda iznosila 5.0, a da je epicentar bio 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara.

I posle ovog podrhtavanja iznova su se začule sirene širom grada, a čini se da su nastale i neke nove štete. Građani su ponovno počeli javljati o popadalim predmetima u svojim stanovima.

Zasad nema izveštaja o žrtvama.

Potres su se, prema izveštajima građana, osetili i u većem delu severne Hrvatske, Banovine i Podravine.

Exit mobile version