Dva pacijenta preminula u Opštoj bolnici od kovida- 19

U Šapcu 10 novoobolelih

Danas je prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Šapcu 10 novoobolelih od kovida- 19. Testirano je 52 lica u kovid ambulanti. U Opštoj bolnici hospitalizovane su 244 osobe, evidentirano je 11 prijema i 15 otpusta, 10 lica je na respiratoru. Juče su preminula dva pacijenta, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović napomenuo je da su za borbu sa zarazom najvažnije činjenice i njihovo pravilno utvrđuvanje, a to znači da ništa ne sme da se prećuti.
-Evidentno je potrebno pojačano testiranje i da testovi stignu brzo. Dobili smo informaciju da će se iz velikog broja gradova ponovo, pošto Veterinarski institut iz Kraljeva ne radi više, rezultati čekati sedam do 10 dana. Kod nas stižu za 24 sata, što daje mogućnost da brzo reagujete, evidentirate zaražene i kontakte i stavite ih u izolaciju. Zbog te efikasnosti došli smo do ovih rezultata za manje od mesec dana- podvukao je Zelenović.
Policijska uprava kontrolisala je 1.012 lica u izolaciji i 27 nenajavljeno posetila na adresi stanovanja. Komunalna milicija kontrolisala je rad ugostiteljskih objekata i ustanovila da se poštuju sve mere Štaba.
U kovid ambulanti Doma zdravlja juče je pregledano 210 lica, od kojih je 52 prva pregleda, a 158 kontrolnih. PCR testom testirano je 106 osoba. Rezultati za 89 pacijenata testiranih 29.jula pokazuju da je samo devet pozitivnih nalaza na kovid, a među njima je 36 retestiranih, objasnila je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.
-Savetujemo pacijente da retestiranje prolongiraju za tri- četiri dana, jer očigledno treba malo više za oporavak- istakla je dr Stanković i dodala da je stigla lična zaštitna oprema za privremenu bolnicu, te da je deo obezbeđen iz Opšte bolnice, deo iz Doma zdravlja.
Kada bi se u svim gradovima Srbije, prvenstveno Beogradu i Novom Sadu, radilo kao u Šapcu, brže bismo se izborili sa zarazom, ocenio je Zelenović.
D.Dimitrijević

Exit mobile version