Dva „Mala Joakima“ za Šabačko pozorište

Nagrade za „Belu grivu“ na 12. Festivalu predstava za decu i mlade

Na 12. Festivalu predstava za decu i mlade „Mali Joakim“ održanom od 1. do 8. novembra u Lazarevcu Šabačko pozorište osvojilo je dve nagrade sa predstavom „Bela Griva“. Rediteljka Irena Ristić dobila je nagradu za najbolju predstavu, a ansambl specijalnu nagradu za kulturu govora. Takođe, autorski projekat prvaka šabačkog teatra Ljubiše Barovića, u produkciji Narodnog pozorišta Leskovac, dobio je nagradu publike. U pitanju je predstava „Mališa u zemlji knjiga“, koju su šabački mališani imali priliku da pogledaju u utorak, veče pred izvođenje na Festivalu „Mali Joakim“.

Odluku je doneo žiri u sastavu: Dragana Miloševska, pozorišna rediteljka, dr Milivoje Mlađenović, teatrolog i Ljubica Beljanski Ristić, dramski pedagog, predsednica. U takmičarskom programu ravnopravno je učestvovalo sedam predstava po izboru rediteljke Anđelke Nikolić. Ovogodišnji „Mali Joakim“ ukazuje da predstave profesionalnih pozorišta za decu i mlade stvarane u uslovima savremenog životnog konteksta, postaju kulturna ponuda naglašenog društvenog angažmana. To potvrđuje nastojanje da se istražuju nove forme koje ostvaruju neposrednu komunikaciju sa mladom publikom i otvaraju prostor za preispitivanje aktuelnih tema odrastanja i problema sa kojima se suočavaju deca i mladi  u složenom svetu koji ih okružuje. Prikazane predstave otvaraju i tabu teme, pružaju pogled iz različitih uglova na sve sfere sveta dece i mladih, pokazuju osetljivost za razvojne i saznajne osobenosti mlade publike, provokativne teme za tinejdžerski uzrast.

Kao vrlina festivala ističe se tendencija da se predstave za decu i mlade oslobode dugo prisutnog ulagivačkog pristupa. Ohrabruje i permanentno istraživanje izvođačkih formi, kao i posvećenost negovanju kulturne baštine i knjige. Pozorišta za decu su hrabro krenula u susret novim izazovima i novim pozorišnim energijama. Festival su podržali Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu i GO Lazarevac. Sledeće izvođenje „Bele Grive“ je 20. novembra u Šabačkom pozorištu.

D.D.

Exit mobile version