Duplo više građana ove godine glasalo o prioritetima svog mesta

Veći odziv nego na prošlogodišnjem neposrednom izjašnjavanju

U sedam šabačkih sela u nedelju, 16. septembra, sproveden je postupak neposrednog izjašnjavanja i meštani su glasali kako da se potroši novac od poreza na imovinu koji je prikupljen u njihovim mestima. U skoro svim mesnim zajednicama udvostručio se broj glasača u odnosu na prošlogodišnje izjašnjavanje u decembru.

Prema rečima pomoćnice gradonačelnika Šapca za uključivanje građana Jelene Topalović Petrović u Gornjoj Vranjskoj je pravo da odluče o načinu na koji će urediti svoje mesto sa 2.189.220,35 dinara motivisalo 52,14 odsto punoletnih meštana da izađu i glasaju.

-To je više od 74 odsto onih koji su se upisali u spisak za glasanje i stekli pravo da se izjašnjavaju, a duplo više nego u decembru prošle godine kada je održano prvo neposredno izjašnjavanje. Građani su u sedam sela izašli i izjasnili se o prioritetima. Specifična situacija je bila u Mesnoj zajednici Drenovac, gde smo imali dva ovlašćena predlagača, Savet Mesne zajednice i grupu građana. Desilo se da se identičan broj građana opredelio za dva predloga koja u svom zbiru prelaze ukupan iznos kojim raspolaže njihovo mesto. Iz toga razloga ćemo morati da ponovimo neposredno izjašnjavanje u Drenovcu. Za ostalih šest mesnih zajednica konačna lista predloga je objavljena na sajtu grada- podvukla je Topalović Petrović i dodala da će tokom ove nedelje početi upis u spisak učesnika neposrednog izjašnjavanja u gradskim mesnim zajednicama, a građani će glasati do kraja godine.

U Gornjoj Vranjskoj novac je usmeren na održavanje neasfaltiranih puteva, pomoć za izgradnju crkve, zavretak radova na uređenju centra sela i Doma kulture, izgradnju trotoara od centra sela ka crkvi i Šapcu, pomoć fudbalskom klubu, održavanje groblja i uređenje staza na njemu, postavljanje uličnog svetla od centra sela ka crkvi.

Meštani Duvaništa odlučili su da sredstva opredele za renoviranje Doma kulture, sređivanje novog groblja, pomoć fudbalskom klubu i izgradnju trotoara od centra prema školi.

U Sinoševiću je na decembarskom referendumu glasao 101 meštanin, a u nedelju je na neposredno izjašnjavanje izašlo 225 osoba. To selo je prošle godine na raspolaganju imalo 789.504 dinara, a ove godine su odlučivali o 1.069.649,43 dinara.

Mačvanski Pričinović daće 100 hiljada dinara od zajedničkog poreza za novorođene bebe u 2018. godini, ostatak novca za razvoj sporta i kulture, održavanje puteva za mlakvu, Gornje polje, Tolić i Potes. Opredeljeno je i 800 hiljada dinara za kupovinu parcele za proširenje groblja.

Orašac je odlučio da novcem od poreza na imovinu plati održavanje groblja, rad grejdera na svim malskim putevima i postavljanje ulične rasvete u zaseocima Skrobići, Perići i Vukovići.

Tabanović je izdvojio 200 hiljada dinara za nastavak radova na crkvi, a novac su izdvojili i da da pomognu fudbalski klub, kupe novogodišnje paketiće i poprave atarske puteve.

Detaljnije na linku: http://sabac.rs/images/pages/Og%20i%20Ko/Коначна%20листа%20пројеката%20за%20финансирање.pdf

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version