Duh Kine u Šapcu

Novogodišnja proslava Konfučijevog instituta iz Novog Sada u Šabačkoj gimnaziji

Da dočaraju kinesku tradiciju u Svečanoj sali Šabačke gimnazije prošlog ponedeljka su se pobrinuli domaćini i gosti, koji su u programu povodom najznačajnijeg praznika tog naroda ujedinili dve kulture kako samo iskreni prijatelji mogu. Povod je bio novogodišnja proslava Konfučijevog instituta iz Novog Sada, a šabačku školu su izabrali u znak poštovanja, uspešne saradnje i prijateljstva. U okviru programa, upriličena je ceremonija čaja, ples lepezama polaznika kursa kineskog jezika u Šabačkoj gimnaziji, prezentacija tai čija, a nastupili su i Vokalna grupa „Šapčanke“ i Dečiji hor „Solfeđosi“.

Tokom cele nedelje, Kinezi se pripremaju za doček godine psa, simbola vernosti i prijateljstva. Doček Kineske nove godine jedan je od najstarijih praznika koji se obeležava u toj zemlji. U Danima pre dočeka kuća se ukrašava i sprema se trpeza, da bi se ta noć provela u društvu porodice i prijatelja, objasnila je Gao Shanshan.

-Sledećeg dana, po dočeku, odlazimo u posete prijateljima, sa najlepšim željama koje upućujemo jedni drugima. Ova godina je posvećena psu, a prema kineskom zodijaku, pas označava mudrost i veštinu, pa se veruje da svi koji su rođeni ove godine imaju te osobine, da su mudri i vispreni. Doček Nove godine je 15. februara, a 16. je prvi dan nove godine- reka je Shanshan.

Wang Xiaoling je napomenula da je ceremonija pripreme i ispijanja čaja vrlo važna u kineskoj kulturi, jer počeci pijenja čaja datiraju upravo iz Kine.

-Kinezi još uvek održavaju tradiciju pripreme čaja na tradicionalan način. Dizajnira se gotovo svaki element, od samog izbora biljke koja će se pripremiti u čaju, do šoljica i samog posluženja. Svi ti elementi su veoma važni u našoj kulturi i potrudili smo se da odaberemo plavu i crvenu boju, koje simbolizuju boje Srbije, kao i crvenu i žutu, što predstavlja Kinu- objasnila je ona.

Od 2016. godine Konfučijev institut ima grupu učenika u Šabačkoj gimnaziji, a profesorka kineskog jezika Lai Lin rekla je da je veoma srećna što je upoznala divne ljude i grad i posebno pohvalila studente i njihovu posvećenost učenju.

Direktor Instituta Hui Čen je istakao da je saradnja uspešna i plodonosna, na obostrano zadovoljstvo.

-Prezadovoljan sam saradnjom od samog početka, jer su svi zajednički projekti, skupovi i predavanja koja smo organizovali, bili besprekorni i ovo je kruna dosadašnjeg rada. Beskrajno sam zahvalan na saradnji, organizaciji i razumevanju domaćina, a nastavnicima i lokalnom stanovništvu na podršci i doprinosu našem prijateljstvu. Šabačka gimnazija je kvalitetna škola sa dugom tradicijom. Uveren sam da je ovo samo početak dugogodišnje uspešne saradnje, koja će s godinama da se razvija- poručio je Hui Čen.

„Kineska nova godina je najznačajniji porodični praznik, a naši prijatelji su daleko od svoje kuće našli utočište u našoj „kući staroj“, gde ćemo im dati svoje srce i gostoprimstvo. Oni su to zaslužili, zahvaljući tome što su uvek bili uz nas i pomagali nam da u našoj školi razvijemo kosmopolitski duh. Pružili su nam ruku prijateljstva, a mi im večeras na ovaj način uzvraćamo“, rekla je u pozdravnom govoru direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.

U okviru programa, uručene su nagrade polaznicima kursa kineskog jezika, a posetioci su imali priliku da sa svečanosti ponesu jedinstven poklon, svoje ime ispisano kaligrafski, kineskim karakterima.

D.Dimitrijević

Exit mobile version