Država bez parlamenta nije država

Srbija mora imati Narodnu skupštinu

Na inicijativu ZAJEDNO!, tokom protekla dva dana obavljeni su razgovori sa svim opozicionim političkim strankama i pokretima koji će se naći u parlamentu, samo sa jednim ciljem – da se što pre konstituiše Narodna skupština Republike Srbije.

Dogovoreno je da se RIK-u uputi sledeći zahtev:

«Zahtevamo okončanje tromesečnog izbornog procesa i hitno konstituisanje Narodne skupštine, najvažnije insititucije države Srbije.

Kao predstavnici građana, u obavezi smo da izvršavamo narodnu volju i zahtevamo da nam se omogući delovanje u interesu građana i države.

Srbija mora imati Narodnu Skupštinu, jer država bez parlamenta nije država.

Srbija mora povratiti svoje razorene institucije i konačno profunkcionisati kao demokratsko društvo u kojoj se odluke donose dogovorom i većinskim odlučivanjem a ne pukom voljom jednog čoveka.

Republička izborna komisija je institucija koja je u obavezi je da sprovede izbore u republici Srbiji i za to prima novac od građana Srbije. Zahtevamo da hitno upute delegaciju dodatnih kontrolora u Veliki Trnovac i obezbede poštene izbore na ovom biračkom mestu.»

Trideset devet izabranih narodnih poslanika je podržalo zajednički zahtev Republičkoj izbornoj komisiji da se konačno okonča tromesečni izborni proces i hitno konstituiše Narodna skupština, najvažnija insititucija države Srbije.

Zahtev su potpisali poslanici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Sindikata Sloga, Srpske koalicije NADA, Koalicije MORAMO – ZAJEDNO! kao i dva predsednička kandidata – general Zdravko Ponoš i prof. dr Biljana Stojković.

Pitanje, da li će se izbori za srpski parlament konačno završiti i da li će građani dobiti svoje predstavnike u instituciji koja treba da rešava životna pitanja, mora biti iznad svake podele i bezuslovni prioritet u političkom delovanju.

Borba za naše institucije se nastavlja, zato pozivamo sve političke činioce da ostave međustranačke sukobe, te zajedno pokažemo građanima da zaista želimo osloboditi Srbiju, kako u parlamentu tako i na ulici ako se ovo gaženje institucija nastavi.

Beograd, 29. jun 2022. godine

Informativna služba ZAJEDNO

Exit mobile version