Država bez države

Srpsko sretanje na Sretenje

Iako se naprednjačka vlast potrudila da silnim zastavama, vatrometima, ordenjem i inim pokaže, na Dan držanosti, koliko je Srbija država, mnogo toga ukazuje da državnost ne stanuje ovde. Počev od Ustava, a bilo je mnogo busanja na pominjanje Sretenjskog ustava, na primer premijerke Ane Brnabić koja je održala i besedu u Kragujevcu, ali, eto, kao nosilac najviše vlasti u Srbiji, jer politiku države vodi Vlada Srbije, a ona se ulaguje svom „šefu“, dok drvlje i kamenje baca na opoziciju, nazvavši je onim što se iz pristojnosti ne pominje u javnosti.

A čudno je da dva meseca posle izbora, kao najvažniju političku aktivnost za građane, inače nosioce suverenteta, nema konačnice. Postoje rezultati prebrojani od naprednjačke vlasti, ali došle su packe od Evropskog parlamenta, i izbornu krađu videla je većina Evrope, delom i sveta, ne samo opozicija, koja je to i dokazala. Doduše predsednik države tvrdi da izbori nikad nisu bili pošteniji i čistiji, ali premnogo očiju vidi da to nije tako, a viđeni su tzv. pobednici „sa sve rukom u tegli“.

I dok bi se od jedne prave države očekivalo da pravosuđe, treći stub države, utvrdi ko je i šta radio 17. decembra, nijedno tužilaštvo, se nije oglasilo. A pri tome se pokazalo da promptno reaguje u korist vlasti, kada, na primer, pod hitno donese optužnice za 38 građana koji su navodno urušavali ustavni poredak na protestu ispred sedišta Grada Beograda. Ili, kada se ekspresno vodi postupak protiv lekara u Nišu koji su očistili listu čekanja za operacije na srcu, radeći i vikendom bez ikakve nadoknade.

Prema izjavi časne tužiteljke Bojane Savović potreban je samo jedan dan da se utvrdi ko je sve učestvovao u prekrajanju izbornih spiskova, pre svega migracije birača iz drugih gradova i država. Ali, eto, ni Više tužilaštvo u Beogradu, sa 65 tužilaca, kao i za sve, nadležna glavna tužiteljka Zagorka Dolovac, „ni mukajet“. Jedino se oglasio Ustavni sud da je formirao predmet na osnovu podnetih prijava za izbornu krađu. O rokovima se i ne govori, a primera radi, taj isti Ustavni sud se nije oglasio ni posle tri i po godine od izborne krađe na lokalnim izborima u Šapcu. Podnete su brojne prijave sa sve dokazima, ali, naravno, ni Okružno i Opštinsko tužilaštvo ni milimetar se nije pomerilo da bilo šta istraži.

I nije samo to pravno pitanje, već jednostavno i smisao političkog života, koji bi trebalo da ima i elemente morala i časti. Za završnu sliku posle dva meseca od izbora dovoljno je onaj igrokaz gradonačelnika u ostavci Aleksadra Šapića „da nema potrebne većine“, a čeka se prvi mart…

Dragan Eraković

Exit mobile version