Drvo banane u centru grada

Neobična pojava u dvorištu sugrađanki

Kada biste prošetali tropskim krajevima, ne biste se iznenadili da u toj šetnji nabasate na drvo banane. Ipak, to isto može vam se dogoditi i ako vas put nanese u centralnu gradsku ulicu Vojvode Mišića. Upravo ovo neobično stablo nastanilo se u dvorištu medicinske sestre u penziji Ljiljane Vitomirović i njene majke Slavke Vraštanović. Pelcer su na poklon dobile od komšije pre tri godine i na mestu gde su ga posadile izniklo je drvo koje brižljivo neguju tako da je izrastalo i po nekoliko metara u visinu. Osim što je vidno ukrasilo dvorište i neminovno privlači pažnju prolaznika koji zastajkuju, raspituju se za njegovo poreklo i fotografišu ga, svojim domaćicama ipak nije uzvratilo željenim plodovima. Budući da uspevanje banane inače nije svojstveno za naše podneblje, to i ne iznenađuje mnogo.

-Komšija koji živi iznad nas doneo je pelcer iz svog dvorišta kada se doselio, pre oko tri godine. Svake jeseni u novembru odsečem je oko desetak centimetara, utoplim i tako preživi zimu. Onda je ponovo u proleće zalivam i prehranjujem malo đubrivom i zato je tako velika.  Nikad nam nije rodila, dala sam pelcere mnogima i nisu javili dobre vesti. Ko god je zatražio, dala sam mu pelcer, ne volim samo da ih kidaju. Do sada sam je dva puta prehranila. Jednom nedeljno je zalijem sa dosta vode, oko 20 litara, ali isključivo kišnicom, kao i sve cveće koje imam- priča Ljiljana.

Veliku ljubav prema cveću i ukrasnom bilju Vitomirovićeva deli sa majkom i kaže da je ona presudna da bi ono uspelo i ulepšalo životni prostor. Tako u dvorištu imaju muškatle, ruže, perunike, od ranog proleća do duboke zime. Ove godine stablo banane je najviše poraslo, pa je privlačilo znatiželjne poglede prolaznika i postalo prava atrakcija. Mnogi zastanu, raspituju se kako je tu dospelo, slikaju ga i čude se njegovoj veličini. Zanimljivo je i da je učesnicima kolonije „Srbija očima ruskih slikara“, koji su do nedavno boravili u Šapcu, takođe poslužila kao inspiracija za radove.

-Velika je zato što je zalivamo i prehranjujemo. U novembru, kada odsečem stablo na oko deset centimetara, zatrpam je i utoplim liskama, čak stavim i neko staro ćebe i najlon preko zime. Svake godine u martu je otkrijem i onda zalivanjem i prehranjivam brzo dostigne visinu. Mora da se utopli, ne podnosi zimu i drugačije ne bi mogla da opstane- objašnjava Ljiljana, dok nam pokazuje drugi kutak gde se nada da će se primiti još jedno drvo koje će ukrasiti dvorište svojim neobičnim izgledom.

Ove godine banana im je darovala najviše hlada, čemu je doprinela i loza koja je obrasla oko nje. Za to mogu da zahvale i njenom položaju, budući da je preko celog dana izložena suncu.

Ako, pak, budu želele da uživaju u plodovima ovog ukusnog voća, majka i ćerka će ipak morati da pazare u obližnjoj prodavnici ili na pijaci, budući da banane, nažalost, rađaju samo u toplijim krajevima.

D.Dimitrijević

Exit mobile version