Drina i Sava pod kontrolom

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić Miroljub Stanić za „Podrinske“

Uprkos niskim temperaturama i hladnom talasu, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić Miroljub Stanić za „Podrinske“ kaže da je na tom području situacija pod kontrolom, da na Savi i Drini nema ekstremnog leda, te da se ledene pojave na tim rekama u procentima kreću od 20 do 40 posto. Preporuka je da se ne gazi po barama, zbog opasnosti od pucanja ledenog pokrivača. Stanić skreće pažnju i da se u narednih mesec dana doći do otapanja, što takođe može prouzrokovati posledice.

-Za sada nema ozbiljnijih problema sa ledom, niti prete opasnosti u tom pogledu. U narednih mesec dana, plase leda će ploviti i usporeno se otapati, pa bi moglo da dođe do oštećenja ili potapanja mekših, takozvanih plastičnih čamaca. Tada bi posebno ribolovci trebali da obrate pažnju, kada budu ponovo ulazili u vodu, bacali mreže i pecali – ističe Stanić.

Prošle srede na sastanku u „Srbijavodama“ predstavnicima Bogatića je saopšteno da im je odboreno 80 miliona za izradu obaloutvrde u dužini od 500 metara na Ademovića adi u Badovnicima gde je, zbog odrona, ove jeseni izgubljeno pet- šest hektara zemlje i isto toliko u letnjem periodu. Na taj način će taj prostor biti zaštićen od ponovnog odronjavanja. Planirano je da se uradi nasip u Salašu Crnobarskom u dužini od 300 metara, te da se u Crnoj Bari na Vasinom šibu, Drina vrati u normalan tok, jer je, zbog nepravilnog održavanja, napravila dva toka.

-Budući da tu imamo visoku obalu koju Drina odronjava, u prošloj godini u delu kod ušća urađen je naper, koji bi trebalo produžiti za 50 metara, što bi garantovalo dobru zaštitu – objašnjava Stanić.

U avgustu prošle godine rekonstruisano je sedam kilometara nasipa uz Drinu, od graničnog prelaza Pavlovića mosta do sela Salaš Crnobarski. Preko Kancelarije za obnovu i razvoj za zaštitni bedem izdvojeno je 125 miliona dinara i još 25 miliona za obaloutvrdu reke na tom delu Mačve.

-U februaru će biti raspisan tender, a od juna se očekuje nastavak radova na nasipu, pošto je od Pavlovića mosta do ulaska u Crnu Baru, podignut nasip u dužini od sedam kilometara sa pristupnim putevima. Preostaje 13 kilometara do Banovog broda, do granice sa opštinom Sremska Mitrovica bi trebalo da dođe do podizanja nasipa za metar i 20 centimetara. Trenutno se završava kanal u dužini od kilometar i po, a ostao je nezavršen deo kanala koji se prostire od Dublja do Save u Sremskoj Mitrovici- dodaje načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić.

Opština Bogatić je u 2016. godini uložila šest i po miliona, a u 2015. godini tri i po miliona u kanalsku mrežu. U prošloj godini urađen je nov kanal u dužini od tri kilometra i 400 metara.

-Nadamo se da ćemo u ovoj godini moći da odvojimo nešto sredstava i očistimo kanale na tri lokacije koje su zatrpane, bez obzira što to nisu kanali drugog reda i samim tim nisu u opštinskoj nadležnosti. Za nas je bitno da je to značajno za građane i mislim da po tom pitanju ne treba da razmišljamo o nadležnosti- kaže Stanić.

Budući da godišnje preko Pavlovića mosta prelazi 28 hiljada vozila, kao načelnik Štaba za vanredne situacije smatra da je neophodno uvesti jasnu kontrolu utovara i istovara tereta u koordinaciji sa MUP-om, inspektorima civilne zaštite i vatrogasnim službama.

-Imajući u vidu da se u nekim od tih vozila prevoze opasne materije, prete nam ozbiljni problemi u slučaju njihovog izlivanja. Zbog toga je važna koordinacija nadležnih službi, kako bismo pravovremeno reagovali i sprečili katastrofalne posledice – zaključuje Stanić.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version