Drenovčani gledaju kako se raspada Dom kulture u centru sela

Dom kulture u Drenovcu u katastrofalnom stanju već više od deceniju

Seoski Dom kulture, u selu Drenovac, već godinama nalazi se u katastrofalnom stanju. Nebriga je učinila svoje, te je ovo zdanje pred urušavanjem, a meštani kažu da svakog dana strahuju da će se on potpuno srušiti.

Njegova istorija počela je da se piše pedesetih godina prošlog veka, kada je izgrađen. Decenijama Dom kulture bio je mesto susreta i mlađih i starijih generacija. Organizovane su tu različite svečanosti, sala je služila za različite koncerte zabavne i narodne muzike, ima ogromnu binu. U zgradi Doma radili su i kafić i noćni klub.

Sve se to promenilo nakon požara pre desetak godina. Deo Doma je izgoreo, a ostatak je ostavljen na milost i nemilost vremenskih uslova da propada. Krov je počeo da prokišnjava, zidovi se krune i urušavaju, a većina prozora i ne postoji. Jedina svetla tačka je kancelarija Mesne zajednice, koja se nalazi u pristojnom stanju i sa novom stolarijom.

Meštani kažu da sada već strahuju za svoju i bezbednost svoje dece, koja svakodnevno prolaze pored doma. Tvrde da se samo čeka trenutak kada bi krov mogao potpuno da se uruši.

“Svakog dana gledam u Dom koji se nalazi preko puta moje kuće i očekujem da se sruši. Niko o tome ne vodi računa. Obećavali su i oni i ovi, svi pred izbore pričaju da će biti sređen. Međutim, vidite u kakvom je stanju”, navodi jedan meštanin Drenovca.

A mi vidimo. Na svoju odgovornost, ušli smo i u najoštećenije delove, kako bi zabeležili strašnu sliku. Celo jedno krilo stradalo je u požaru. Sada je već pitanje da li će i moći da se rekonstruiše, ili je jedino rešenje rušenje.

“Niko nije ni pominjao projekte ili koliko bi koštala rekonstrukcija. Stavili su Dom na milost i nemilost, propada svaki dan, padne po jedna dve crepljike. Ja upozoravam one koji parkiraju automobile da ih sklone, jer je stvarno opasno. Kroz prozor kuće, gledam na Dom i najiskrenije mi je žao u kakvoj se situaciji nalazi”, objašnjava meštanin Drenovca.

Pamte Drenovčani dane kada je u ovom Domu nastupala i Vesna Zmijanac, tvrde da je svoju karijeru na tom mestu započeo Kiki Lesendrić sa Pilotima. Sada ih se samo sete pred izbore, kada televizijske kamere pohrle da snime predizborna obećanja. A snimljena obećanja, vlast je sada izgleda zaboravila.

Đ.M.

Exit mobile version