Draganina šargarepa teška skoro kilogram!

Gigantska šargarepa u Culjkoviću:

„Deda za repu, baba za dedu, iščupati se ne može“, čuvena je rečenica iz narodne priče za decu „Deda i repa“. Isto čudo, dogodilo se ove godine u Culjkoviću, plodnoj pocerskoj zemlji. U bašti Dragane Vujković, rodila je šargarepa teška ni manje ni više, nego 970 grama. Za skoro kilogramsku šargarepu, kaže Dragana nema tačno objašnjenje, ali je kaže ključ u dobroj zemlji, mada ni ona nikada u životu nije videla ovoliki primerak.

„Posadila sam šargarepu kao i svake godine, u bašti uz ostalo povrće. Jedina razlika je što sam ove godine posadila malo više, bukvalno sam pobacala seme u zemlju. Ništa se ja tu nisam previše trudila, imamo mnogo posla oko jagode koju gajimo, pa mi ne ostane mnogo vremena da se bavim povrćem u bašti. Ove godine, čak sam i mnogo manje zalivala nego što je inače, šta ću nisam stigla. Šargarepu sam posejala odmah pored plastenika sa paradajzom i mislila sam da će to biti obična zelen kao i svake godine“, počinje Dragana priču za „Podrinske novine“.

Obična šargarepa, tokom celog leta, bila je u zemlji i čekala da se pojave baba i deda iz čuvene bajke i da je izvade i dive se džinovskom primerku. Svetlost dana ugledala je tokom jeseni, kada je Dragana vadila šargarepu za supu.

„Ja sam iskreno povukla i videla da ne može. Uzela sam ašov, jer je bila tvrda zemlja, mislila sam da je to razlog. Kad sam uspela da je izvadim, imala sam šta i da vidim. Šargarepa je bila nekoliko puta veća nego što je to uobičajeno, nekoliko puta veća čak i od najvećih koje sam ja uzgajala. Godina nije toliko bila kišovita, iskreno, bila sam baš iznenađena kad sam videla koliko je porasla. Odlučila sam da je izmerim i težila je 970 grama! Nisam mogla da verujem, a iskreno niko kome pričam da imam šargarepu koja teži kilogram mi ne veruje, dok im ne pokažem“, objašnjava nam Dragana Vujković, dok nam pokazuje džinovsku šargarepu koju je stavila u kantu sa zemljom i peskom tokom zime.

Nije ovo jedini plod godine za nama, Dragana nam pokazuje i fotografije paradajza sorte „novosadska jabuka“ koji je težio i po kilogram i 300 grama po komadu.

„Paradajz smo pojeli, a šargarepu još nismo, baš mi je žao da je stavim u supu, iako bi ova jedna bila dovoljna za litre i litre supe. Ostavila sam je preko zime, dokle izdrži, da je pokazujem prijateljima. Iskreno, ponosna sam na svoj rekord u bašti“, zaključuje Dragana dok šargarepu od kilogram vraća u zimski trap, na sigurno.

Đ. Mijailović

Exit mobile version