Dr Popović: Deca su veliki rasadnik zaraze

U Opštoj bolnici 112 pacijenata

Epidemiološka situacija u Šapcu je pogoršana, budući da je novih 75 sugrađana pozitivno na kovid-19. U Opštoj bolnici hospitalizovano je 112 osoba, dok je 10 sa teškom kliničkom slikom, saopšteno je u sredu posle sastanka Štaba za vanredne situacije u Gradskoj kući.

-Zaista molim sve sugrađane za maksimalnu ozbiljnost. Situacija je sve ozbiljnija iz dana u dan, a bolnica je sve punija. Za poslednja 24 sata imamo najviše novozaraženih sugrađana od početka ovog talasa epidemije. Ukupno na teritoriji grada imamo oko 1.400 obolelih i građana koji su bili u kontaktu sa njima. Obrazovne ustanove su sigurna mesta- ukupno je 27 učenika i devet prosvetnih radnika i tri zaposlena iz vannastavnog osoblja aktivno obolelo. Škole poštuju mere, problemi širenja zaraze su na drugim mestima. Treba povesti računa, posebno u vreme slava. Ljudi treba da shvate da masovna okupljanja više nisu skupovi od 50 ili 100 ljudi, već kada je više od pet osoba- rekao je komandant Štaba za vanredne situacije dr Aleksandar Pajić.

Direktor Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ dr Slobodan Popović naveo je da je povećan i broj pacijenata koji se javljaju na pregled u kovid ambulanti Doma zdravlja, kao i prijemno-trijažnoj ambulanti infektivnog odeljenja.

-U respiratornoj jedinici smešteno je 10 pacijenata sa teškom kliničkom slikom, od toga je četiri na invazivnoj ventilaciji, odnosno intubirano. Beba od 29 dana i njena majka su u stabilnom stanju. Juče smo imali 14 prijema, više nego prethodnih dana. U Opštoj bolnici zaraženo je 17 zdravstvenih radnika, u Domu zdravlja 11 i u Zavodu za javno zdravlje šest- naveo je dr Popović.

On je podvukao da su oboleli najinfektivniji dva dana pre pojave prvih simptoma i dva dana posle.

-To znači da smo u vreme kada ne znamo da smo zaraženi najinfektivniji i tada zarazu najviše prenosimo. Zato apelujem da se svi kontakti odlože ukoliko nisu hitni. Pored toga, deca su vrlo podložna zarazi. Iako se dobro bore protiv bolesti, sa blagom kliničkom slikom ili asimptomatski, istovremeno su veoma veliki rasadnik zaraze. Apelujem na roditelje da zbog toga decu minimalno puštaju napolje. Distanca je bitna, jer je potvrđeno da se zaraza prenosi i napolju- objasnio je dr Popović.

Ako ne budemo odgovorni, nećemo se izboriti sa epidemijom, poruka je posle sastanka Štaba za vanredne situacije.

D.Dimitrijević

Exit mobile version