Dr Mirjana Poledica među polaznicima prve generacije intenzivista

Služba za anesteziju sa reanimacijom Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac, uskoro dobija specijalistu intenzivne medicine, čime će kvalitet zdravstvene nege pacijenata biti podignut na viši nivo. Reč je o novoj specijalizaciji u Srbiji, a u ovoj prvoj generaciji među 16 polaznika, jedina iz Šapca je dr Mirjana Poledica anesteziolog u našoj ustanovi. Intenzivna medicina organizuje se na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u okviru katedre Anesteziologija sa reanimatologijom i intenzivnom terapijom, a rukovodilac nastave je prof. dr Ivan Palibrk. Kako dr Mirjana Poledica objašnjava, od intenzivista se očekuje da budu osnova budućih modernih jedinica intenzivnog lečenja u našoj zemlji. Ova edukacija samo je početak stalnog praćenja i primene novih tehnologija, znanja, novih lekova, procedura, vodiča, kao i veština u lečenju kritično obolelih pacijenata.

– Subspecijalizacija iz intenzivne medicine omogućiće mi da postojeće znanje kao anesteziologa značajno nadogradim. Kao lekaru data mi je prilika da steknem dodatne veštine i znanja iz nekih drugih medicinskih oblasti. Za pacijente, imati intenzivistu u bolnici znači da će imati lekara zaduženog za lečenje i brigu najtežih, kritično obolelih u jedinicama intenzivnog lečenja. Osim ovoga, od intenziviste se očekuje i da organizuje rad službe, a s obzirom na to da je rad u jedinici intenzivnog lečenja specifičan i vrlo težak, očekuje se da intenzivista edukuje i novi srednji medicinski kadar – ističe dr Mirjana Poledica, koja u šabačkoj bolnici kao anesteziolog radi već šest godina.

Rad anesteziologa, bez kojih ne može da se zamisli i najmanja hirurška intervencija, umnogome prevazilazi operacionu salu. To je posebno došlo do izražaja tokom Kovid 19 pandemije kada su anesteziolozi bili neophodni u respiratornoj jedinici. Mimo ovog globalnog vanrednog stanja, specijalistu anesteziologije, upoznaju i internistički pacijenti, pulmološki, nefrološki … Za sve one kojima je potrebno operativno lečenje, posao anesteziologa počinje i pre nego što pacijent uđe u operacionu salu. U to spada priprema pacijenta, nadzor i spremnost na brzo reagovanje usled nepredviđenih situacija tokom operacije, buđenje i praćenje pacijenta nakon operacije, posebno u jedinici intenzivnog lečenja, gde se neretko dešava da provedu nekoliko dana.

– Tokom operacije, uvek osećam tremu i imam pojačani oprez. Iako pre operacije pacijent bude dobrog opšteg stanja, moram da razmišljam o tome da može da se dogodi da se sakrila neka prateća nedijagnostikovana bolest, pa postoji mogućnost da se nešto zakomplikuje. I zato svemu prethodi detaljna procena. Sa fizičkim podjednako je važan i psihički status pacijenta. Neki strahuju da se neće probuditi nakon operacije i kažu to otvoreno. Razgovaram sa njima, opuste se, steknu poverenje i sve protekne u najboljem redu. U 90 odsto slučajeva, naš rad se svodi na praćenje parametara, a onda može da se dogodi situacija koja zahteva brzu reakciju. Zato svakog momenta anesteziolog mora da bude maksimalno skoncentrisan – priča dr Mirjana Poledica i dodaje da joj najveće zadovoljstvo pričinjava kada vidi da se pacijent nakon teške operacije uspešno oporavlja.

 

Ulaganje u opremu

– Od anesteziologa se očekuje da dobro poznaju tehnologiju, rad anesteziološkog aparata, monitora i svih dodatnih pratećih uređaja. Čak i ako smo okrenuti leđima aparatu, na osnovu zvuka moramo da znamo šta se dešava. Praćenje tehnoloških dostignuća u ovoj oblasti u opisu je našeg posla. Ovo važi podjednako i za mlađe i za starije. U našoj ustanovi ulaže se u opremu, na raspolaganju su nam moderni aparati. Zbog toga svaki anesteziolog koji radi u šabačkoj bolnici može da parira sa kolegom u bilo kojoj drugoj ustanovi u zemlji i svetu – ističe dr Mirjana Poledica.

 

Smena generacija

U Službi za anesteziju sa reanimacijom Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ zaposleno je 11 specijalista i četvoro specijalizanata. Od starijih lekara tu su dr Aleksandar Simić, dr Miloš Ranković i dr Zoran Marković. Nova generacija ove službe su dr Jasmina Maksimović, dr Steva Trifunović, dr Milijana Stefanović, dr Vesna Đokić, dr Bojana Grujić, dr Vanja Vidaković, dr Brankica Vasić i dr Mirjana Poledica. A u toku je specijalizacija dr Natalije Mijailović, dr Vladimira Vikića, dr Isidore Isaković i dr Dejana Maksimovića.

www.bolnica05.org.rs

 

Exit mobile version