Dr Marina Lazić, stomatolog: Izbeljivanje zuba, mali trik za savršen osmeh

zubi 1Iako se stomatologija nekada bavila isključivo prevencijom nastanka dentalnih oboljenja, sanacijom bola i funkcionalnom rehabilitacijom zubika, danas sa polje stomatoloških usluga proširilo i na estetski deo koji nudi pacijentima ispunjavanje zahteva u smislu što lepšeg, svetlijeg i harmoničnijeg izgleda zuba. Boja zuba se može poboljšati raznim metodama, uključujući paste za izbeljivanje zuba, zatim profesionalnim čišćenjem zuba, odnosno uklanjanjem čvrstih i mekih naslaga, peskiranjem zuba (čime im se vraća prirodna nijansa zuba maskirana naslagama od kafe, cigareta, pigmenata iz hrane…), spoljašnjim beljenjem vitalnih zuba, unutrašnjim beljenjem avitalnih (lečenih) zuba, fasetama i krunicama… Beljenje zuba poprima sve veću popularnost kao najmanje agresivan i ekonomski prihvatljiv tretman za postizanje atraktivnijeg izgleda, ukoliko nisu potrebni složeniji zahvati u smislu promene rasporeda i položaja zuba.

 

Kako dolazi do zubnih diskoloracija?

Zubne diskoloracije se mogu klasifikovati u zavisnosti od lokalizacije pigmenata na unutrašnje i spoljašnje. Unutrašnje diskoloracije se javljaju kao posledica strukturne promene sastava i debljine tvrdog zubnog tkiva i nastaju tokom razvoja zuba i usled određenih metaboličkih i sistemskih faktora kao sto su tetraciklinska prebojenost (korišćenje tetraciklinskih lekova u toku trudnoće dovodi do nastanka braonkastih mrlja na zubima kod deteta), fluoroza (neadekvatna upotreba fluora u toku razvoja zuba), kao i posledica mehaničkih povreda. Spoljašnje diskoloracije nalaze se van zubne supstance, praktično leže na zubnoj površini i mogu se ukoniti mehaničkim čišćenjem ultrazvučnim aparatom i pastama za poliranje, čime se zubu vraća njegova prirodna boja.

 

Kakve vrste izbeljivanja postoje?

Glavna podela izbeljivanja je na ambulantno (ordinacijsko) i kućno – noćno izbeljivanje zuba. Takođe postoji podela i na beljenje vitalnih i avitalnih (lečenih zuba). Ordinacijsko beljenje (In-office, power bleaching) je beljenje zuba koje se obavlja u ordinaciji od strane stomatologa u kontrolisanim ulovima. Podrazumeva primenu gela na bazi vodonik-peroksida i karbamid peroksida u koncentraciji od 15 do 40 posto, koja u sebi sadrži fotoinicijatore koji se aktiviraju LED, UV ili laserskim zracima. Ceo postupak traje oko sat vremena, uključujući ultrazvučno skidanje tvrdih zubnih naslaga (kamenca) i poliranje zuba, koji obavezno prethode samom postupku izbeljivanja. Kućno-noćno beljenje (Dentist – supervised patient-applied technique, Nightguard vital bleaching – NGVB) podrazumeva upotrebu treja (splinta) prethodno izrađenog na osnovu anatomskog otiska gornjih i donjih zuba. U trej se aplikuje gel za izbeljivanje, na bazi karbamid peroksida u koncentraciji od 10 do 22 posto, u zavisnosti od jačine diskoloracije zuba. Pacijent nosi trej najčešće 8 sati tokom noći. Tretman traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja, do postizanja željene nijanse, uz redovne kontrole kod stomatologa. Nekada je potrebno i kombinovati više metoda izbeljivanja ili ponoviti postupak do postizanja zadovoljavajućeg efekta.

 

Da li beljenje zuba može imati negativne posledice?

Mogu da kažem da je beljenje potpuno bezbedna metoda ako se izvodi u kontrolisanim uslovima od strane stomatologa i po upustvu proizvođača, ali ne previše često, jer se dolazi do tačke zasićenja, odnosno postignutog maksimalnog efekta izbeljivanja, što je za svakog pacijenta individualno. Ako se nastavi izbeljivanje i nakon toga, povećava se poroznost gleđne površine i dolazi do promene njenih biomehaničkih svojstava. Naše ordinacijsko iskustvo, u kontrolisanim uslovima, nije pokazalo negativne efekte nijedne od metoda izbeljivanja i ove nedelje pravimo letnji popust od 30 posto na sve metode izbeljivanja. Nađite nas na adresi Vojvode Mišića 36, Šabac, Stomatološka ordinacija „Dental Spa“.

Exit mobile version