Dopunska nastava

Može li bolje

Priznajem da mi baš i nije mnogo po volji bezuslovna obaveza držanja dopunske nastave učenicima sa nedovoljnim ocenama.

Posebno u gimnazijama, gde su većinom učenici sa ambicijom nastavka školovanja.Oni će sutra biti lekari, inženjeri, pravnici, profesori… U svojoj višedecenijskoj praksi nisam sreo ozbiljnog učenika koji ne bi mogao da nauči neki predmet za ocenu veću od nedovoljne. I verujem da takvih i nema, ne samo u gimnazijama.

Obavezom da se učenicima koji je ne zaslužuju drži dopunska nastava mi ih samo podržavamo u samovolji i neradu. A kao šlag na torti, toliko puta se desilo da na zakazane časove dođe samo predmetni nastavnik.

Upiše li nastavnik da je čas održan, jer je on napravio pripreme i došao,  niko se neće buniti. Po onom narodnom:  “Ponuđen, kao i počašćen”. Takođe, kada se dopunska nastava drži samo učenicima sa nedovoljnim ocenama, i tih ocena nema – profesor i ne drži planirane časove. Što svakako nije dobro.

Može li bolje?

Naravno da dopunska nastava treba da postoji i da je veoma značajan i koristan deo nastavnog procesa. Neočekivano, dopunska nastava iako postoji ipak nedostaje. U mnogim slučajevima kada iz opravdanih razloga uspeh pojedinaca, pa i celog odeljenja nije na onom nivou na kojem bi mogao biti.

Tako kako se sada realizuje dopunska nastava, čini se da škola poklanja previše pažnje i brige učenicima koji su za nju najmanje zainteresovani i najmanje je poštuju. Time gubi snagu za one kojima je mnogo važnija i potrebnija. Dopunska nastava treba da je obaveza  svakog profesora, tako što će je on realizovati planiranim brojem časova, na najkorisniji način za odeljenja i učenike kojima predaje. U dogovoru sa njima. Kao što je već rečeno, postoji mnogo situacija kada i učenici i profesor osećaju da im nedostaje još po neki čas da realizuju ono što bi želeli. Takvim časovima dopunske nastave značajno bi se unapredila saradnja i uzajamno uvažavanje učenika i njihovih profesora. Kao i pravi uspeh škole, kojoj valjda nije jedini cilj da nema nedovoljnih ocena. A ovo poslednje se na žalost ionako dešava i bez dopunske nastave. Što je posebna tema, veoma važna, pa je autor ovih tekstova nikako ne sme izostaviti.

Exit mobile version