Dopremljen novi 64–slajsni skener

Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac juče je isporučen 64–slajsni skener Revolution EVO, američkog proizvođača Dženeral elektrik (GE). Uz ovaj najsavremeniji dijagnostički aparat za kompjuterizovanu tomografiju isporučen je i automatski injektor. Skener je postavljen u Službi za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku u prizemlju Hirurškog bloka.

Budući da je reč o skeneru nove generacije sa tri dijagnostičke stanice, preduslov za njegovo postavljanje bila je adaptacija prostora, kao i radnog okruženja za osoblje. Po unošenju u adaptirani prostor počinje mehanička instalacija aparata koja će trajati nekoliko dana.

Nakon instalacije aparata sledi funkcionalna proba, povezivanje na sistem PACS, kao i kontrolna merenja zračenja. Obuka zaposlenih radioloških tehničara i lekara očekuje se ubrzo po dobijanju svih dozvola za rad.

Za pacijente je značajno to što novi skener neće biti zamena za postojeći, već će usluga biti efikasnija i brža, s obzirom na to da će u funkciji biti oba aparata.

Šabačka bolnica novi skener dobila je u okviru projekta „Hitan odgovor Republike Srbije na COVID–19“, koji implementira Ministarstvo zdravlja, a finansira Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Exit mobile version