Dom zdravlja uzima uzorke za testiranje, poseban parking za COVID ambulantu

U Trećoj zdravstvenoj ambulanti, opredeljenoj za prijem pacijenata za koje se sumnja da su inficirani virusom COVID- 19 (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje), od juče se vrši uzimanje uzoraka za testiranje, a potom se ti brisevi šalju u Zavod za javno zdravlje Šabac, koji ih prosleđuje Veterinarskom specijalističkom institutu na analizu.

Ambulanta radi od sedam do 22 sata, a izvan radnog vremena pacijenti se mogu obratiti Službi za hitnu medicinsku pomoć.

– Mogu da se jave u ambulantu ili da pozovu broj telefona 363505, ali preporuka je da ne čekaju mnogo, već da nam se što pre jave. Ukoliko se obraćaju Hitnoj pomoći, važno je da prilikom poziva kažu da li imaju respiratorne tegobe i povišenu temperaturu, kako bi ekipa došla sa adekvatnom zaštitnom opremom i odgovarajućim vozilom- navela je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković i dodala da sve druge ambulante primaju redovne pacijente od sedam do 18 sati.

Procedura prijema vrši se prema važećem algoritmu Ministarstva.

– Pacijenti se pregledaju u COVID ambulanti, lekar procenjuje određivanje krvne slike, a može dati i uput za snimanje pluća. Imamo dovoljan broj lekara, nemamo nikad gužve, a pacijenti i osoblje su maksimalno zaštićeni- objasnila je dr Katarina Šimon.

Svi za koje postoji sumnja da su inficirani, a žive na teritoriji grada Šapca, uz uput iz Vladimiraca, Koceljeve i Bogatića, dolaze u COVID ambulantu, a parking za te pacijente je vidno obeležen. Radi lakšeg pristupa, promenjen je smer kretanja vozila u dve ulice.

-Mi smo kao Grad opredelili poseban parking, tako da svi koji dolaze na testiranje imaju lakši pristup ambulanti. Dom zdravlja je posebno opremljen i ispunjava sve uslove da pruži tu vrstu usluge. Zahvaljujem se osoblju Doma zdravlja, Bolnice i Zavoda za javno zdravlje, koji su na prvoj liniji odbrane i daju svoj maksimum da se izborimo sa ovim izazovima- istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Naglasio je da se svi epidemiološki saveti Zavoda poštuju, a Domu zdravlja danas je isporučen poslednji kontigent neophodne opreme koju je obezbedio Grad Šabac.

– Imamo izvanrednu saradnju u tom segmentu i rešili smo neusaglašenosti koje su postojale u vezi sa podnošenjem izveštaja. Bitno je da stručnjaci Zavoda narednih dana u saradnji sa MUP- om rade na kontaktima zaraženih osoba, kako bismo došli do toga ko su kontakti, izvori i da prekinemo niz prenosa infekcije. Jako je važni da stručna lica Zavoda za javno zdravlje obrate pažnju na sve kontakte, jer je to u najvećem interesu bezbednosti i zdravlja svih naših sugrađana- podvukao je gradonačelnik.

Dragana Dimitrijević

 

 

 

Exit mobile version