Doktorka Grujić novi subspecijalista kliničke farmakologije

Doktorka Bojana Grujić, anesteziolog u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu, položila je subspecijalistički ispit iz oblasti klinička farmakologija, čime je ova ustanova dobila stručnjaka koji će da se brine o primeni najsavremenijih medikamenata i procedura u lečenju pacijenata. Usavršavanje je organizovano na Institutu za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, a ova doktorka bila je među šest polaznika.
Odlaskom u penziju dr Vladimira Jugovića, specijaliste kliničke farmakologije, ukazala se potreba za drugim stručnjakom iz ove oblasti. Menadžment šabačke bolnice smatrao je da je logično da to bude neko od anesteziologa, s obzirom na to da koriste široku paletu lekova. A kao anesteziolog, dr Bojana Grujić upoznata je sa svim lekovima s obzirom na to da joj dolaze pacijenti svih životnih doba, oboljenja, odnosno osobe koje uzimaju različite medikamente u sklopu terapije. Nedavno okončana uža specijalizacija omogućila joj je da postojeća znanja proširi i unapredi, a da svoj pristup kao anesteziologa osavremeni najnovijim svetskim trendovima u farmakologiji.
– Farmakologija je veoma obimna grana koja brzo napreduje. Od vremena kada sam ja studirala mnogo toga novog je otkriveno, ne samo što se tiče lekova, već i na nivou ljudskog tela. Otkrivaju se stalno neke nove supstance koje naše telo luči, neki novi neurotransmiteri, hormoni… Mi kao anesteziolozi i u operacionoj sali i u intenzivnoj nezi moramo da poznajemo sve lekove, jer oni potencijalno mogu da stupe u interakciju sa našim lekovima koje dajemo u bolnici i da utiču na hemodinamiku pacijenta – navodi dr Bojana Grujić.
U okviru predavanja, polaznicima je bilo omogućeno da svoja znanja unaprede, ne samo kada je reč o medikamentima koje koriste anesteziolozi, već i psihijatri, kardiolozi, infektolozi posebno kada je reč o antibiotskoj terapiji. Istovremeno, akcenat je bio i na specifičnostima kod primene lekova kod dece.
– Važno je stalno biti u toku sa svetskim trendovima u ovoj oblasti i upoređivati iskustva kolega iz čitavog sveta, kao i protokola lečenja. U našoj ustanovi mi sada imamo mogućnost primene novih lekova registrovanih u Agenciji za lekove, što nam omogućuje osavremenjivanje terapije da primenimo nove principe u lečenju. Ovo će značajno da unapredi kvalitet zdravstvene usluge – ističe dr Grujić.
U šabačkoj bolnici dr Bojana Grujić radi od 2008. godine, a specijalista anestezije postala je šest godina kasnije. Tokom obavljanja specijalističkog staža na hirurgiji, prvi put je imala susret sa anestezijom koja joj se veoma svidela, tako da se nije dvoumila kada joj je ponuđena specijalizacije iz te oblasti.
– Anestezija je spoj praktičnih i primenjenih znanja i tehnologije. Kada pacijentu dajemo lek, imamo monitoring i efekat određenog leka možemo da uočimo odmah, upravo zahvaljujući tehnologiji. U ovom poslu veoma je važan multidisciplinarni pristup, saradnja sa kolegama, jer svako od nas sa svojim znanjima može doprineti lečenju i boljitku pacijenta – objašnjava dr Grujić.

 

Exit mobile version