Dokle ćete da nas brukate?

Otvoreno pismo šabačkim vlastodršcima

LIČNI STAV ZAPISI IZ POMRAČENOG GRADA

Samo nedelju dana i dve velike tradicionalne manifestacije bile su dovoljne da ponovo pokažete svu „raskoš“ svoje nesposobnosti, bahatosti, primitivizma, nebrige, nekulture, licemerja i izopačenosti na šta odavno ukazujem. Ubili ste, i ubijate i dalje, sve ono što je naš grad vekovima krasilo: gostoljubivost, dobrotu, toleranciju, kulturu, čivijaški duh… Brukate nas pred svetom i gostima koji u Šabac dolaze ne sluteći da u njemu nije sve isto. A ništa više nije isto! Sramotu koju ste vi i vaš „ugledni“ član stranke, u svojstvu organizatora, naneli našem gradu najbolje je u pesmi opisao jedan plivač, maratonac, koji je iz našeg grada otišao sa gorčinom u duši: „Osmi plivački maraton / Treće mesto u kategoriji /Nedelja je dan plivački /Ponovo zaživeo maraton Šabački /Došli plivači strani i naši /Maraton organizovali Šabački čivijaši /Na startu plivači u močvari noge prali /U Savi se mnogi na šljunak nasukali /Pecaroši na Savi zabacuju mamce /Dragi Šapčani pojačajte čamce.“

Ko će i kako objasniti tim ljudima zašto su u mulju u Savu ulazili i isto tako iz nje izlazili. Zašto su morali da obilaze već postavljeni ponton, zašto nije bilo dovoljno čamaca da ih prati i zašto su bili prepušteni sami sebi u svim nedaćama koje su ih od Kočinog kanala pratile. Jer, oni su došli na „šabački maraton“. Na svu sreću to se nije tragično završilo a moglo je.

Ko može da objasni zašto je skoro 2.000 hodočasnika na putu prema Ceru ostalo bez cisterne sa vodom? U vreme najveće vrućine i suše u istoriji. Ko može da objasni zašto je Šabac, u kulturnom ali i u svakom drugom smislu, potpuno zamro? I zašto „grad vaše budućnosti“ postaje „crna rupa“ na mapi Srbije, dok se sve srpske „kasabe“ utrkuju ko će veću i bolju zabavu priuštiti svojim građanima. Šabac je ostao bez svega: ŠLF-a, folklornih festivala…, a šta će se desiti sa „Čivijadom“, karnevalom i „Šabačkim vašErom“ to samo Bog zna. Mislim na onog iz Beograda. A u načinu kako se On odnosi i ophodi prema vama, svojima, ne piše nam se dobro.

Prvo su vas donele poplave a potom ste nas „zajahali“ na talasu velike pandemije, krađom, besčašću i kriminalom koji je jedini postao „napredan“ u našem gradu i koji će vam, kad –tad, doći glave. Ali i nama takođe.

Naravno mi smo ti kojima život bezvezno prolazi birajući pogrešne ljude i gazeći one prave zato što je znatnom broju građana važnija neka lako dobijena hiljadarka, malo šećera, ulja, lažno obećanje i kojekakve druge gluposti.

Exit mobile version