Dok sviram, osećam se magično

Mia Vonasek, najbolja učenica osnovne Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“

Učenica Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ Mia Vonasek na takmičenjima niže prva mesta, a u OŠ „Janko Veselinović“ gde je završila treći razred, beleži odličan uspeh. Svira flautu i klavir i već iza sebe ima desetak nagrada na državnom i međunarodnim takmičenjima, te je zbog toga proglašena za najboljeg đaka među osnovcima u protekloj školskoj godini. Budući da potiče iz muzičke porodice, talenat je imala od koga da nasledi. Rezultati su došli zahvaljujući posvećenosti i vrednom radu, uz neizostavnu podršku bližnjih.

-Počela sam da sviram flautu sa pet godina u klasi profesorke Biljane Price, korepetitorka mi je moja baka, profesorka Mirjana Vasić. Takođe, sviram i klavir u klasi profesorke Aleksandre Vasić koja mi je tetka. Na takmičenjima osvajam uglavnom prva mesta, sa bodovima od 97 pa naviše. Dva puta sam proglašena za laureata- na Međunarodnom festivalu muzike u Ubu iz klavira i na Međunarodnom takmičenju mladih flautista u Šapcu- kaže Mia za „Podrinske“.

Pored dva klavira u kući, njeni prsti su najpre našli flautu, uz osmeh kaže njena mama Marijana Vonasek.

-Bila sam sa bakom na solističkom koncertu jedne devojčice koja se zove Jana. Kad sam čula njen program, meni se to dopalo i odlučila sam i sama da sviram. Dobila sam nešto kao mali zavijutak i na to sam krenula da sviram bez drugog dela flaute i baba me je pratila već od tada. Svirala sam „Malog mecu“, „Na kraj sela žuta kuća“, „Blistaj, blistaj, zvezdo mala“. Posle toga sam počela profesionalno da se bavim sviranjem flaute i jedno od najvažnijih prvih takmičenja mi je bilo u Valjevu, gde sam osvojila prvu nagradu i bila pobednica svoje kategorije. Svirala sam na koncertu u Muzičkoj školi i pratila i druge interne časove i koncerte- objašnjava Mia, za koju je trema, kaže, prošlost i pamti da je osetila samo tokom prvog nastupa, da bi se kasnije potpuno izgubila, jer se na bini oseća sigurno.

Sve prve nagrade

Flauta

-Školsko takmičenje duvača, Muzička škola „Mihailo Vukdragović“, flauta, prva nagrada

-Školsko takmičenje duvača, Muzička škola „Mihailo Vukdragović“, kamerni duo, prva nagrada

-Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“ Valjevo, prva nagrada

-Međunarodno takmičenje „Sirmijum“ Sremska Mitrovica, prva nagrada

-Međunarodni festival muzike Ub, prva nagrada

-Međunarodno takmičenje Zemun, prva nagrada

-Međunarodno takmičenje mladih flautista u Šapcu, laureat

-Međunarodno takmičenje mladih flautista u Šapcu, kamerni duo, prva nagrada

Klavir

-Školsko takmičenje pijanista Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, prva nagrada

-25. Međunarodno takmičenje mladih pijanista Šabac, prva nagrada

-Međunarodni festival muzike Ub, prva nagrada

-Međunarodni festival muzike Ub, laureat za osnovnu školu

Seća se prvog koncerta u Šabačkoj gimnaziji, kada je na takmičenju osvojila prvo mesto i dobila diplomu, kasnije i u muzeju sa profesorkom… Velika podrška joj je, ističe, učiteljica Katarina Cvejić, kao i direktorke Muzičke škole Sonja Živković i Jankove Ljiljana Stojanović, gde pored brojnih obaveza svaku godinu završava sa odličnim uspehom. Na pitanje kako sve stiže, kaže da ni sama ne zna, dodajući da pored toga ide i na časove hip- hopa i odabrana je da u grupi predstavlja šabački klub „Izraz“ na najvećem plesnom takmičenju u Beogradu, koje je, nažalost, otkazano zbog korone.

-Moje prvo međunarodno takmičenje je bilo u Beogradu, gde sam sa sedam godina bila najmlađi učesnik. Bila je zima, vreme novogodišnjih praznika. Deka, Zoran Vasić, je vozio, on mi je najveća podrška, uzor i bez njega ne idem ni na jedno takmičenje. Pobedila sam, to je bilo prvo „probijanje leda“, i to u Muzičkoj školi kakva je „Josip Slavenski“. Zatim je usledilo Valjevo, pa prvi koncert u Šapcu i nekako sam se brzo navikla da osvajam prva mesta- ističe ona.

Najdraže je ipak kad u svom gradu „zablistaš“, pa je tako na Međunarodnom takmičenju mladih flautista u Šapcu održanom u maju u matičnoj školi bila laureat, pobednica svoje kategorije, najbolja od najboljih.

-Iznenadila sam se kad sam proglašena za laureata za flautu, jer je stvarno bilo mnogo kandidata. Još jedna devojčica je imala 100 bodova, na kraju sam ja izabrana i bila sam jako srećna. U kamernom duu sa svojom drugaricom Andreom Peranović koja je svirala klavir smo na poslednjem takmičenju osvojile 100 bodova, a pre toga takođe prvu nagradu. Najbolje smo drugarice i komšinice, tako da smo se lepo uklopile- smatra Mia.

Flautu, kaže, najviše voli da da svira i radije bira duge kompozicije koje su emotivne i razigranog tona. Nema omiljenog kompozitora još uvek, bitna joj je melodija i bira onu koja joj prija uhu.

-Dok sviram, osećam se magično i odlično, dajem sve od sebe da pokažem šta stvarno umem.

Volim da imam publiku oko sebe i da me slušaju, volim takmičenje i pripreme koje mu prethode. To uključuje i oblačenje i brigu o mom celokupom izgledu za koji je zadužena mama, ona bira moje haljine za nastupe- naglašava uspešna učenica.

U svemu je, zaista, najbitnija podrška, dodaje mama Marijana, jer treba organizovati putovanja na takmičenja van grada.

Mia sa dedom

-Svi smo tu da joj pružimo podršku i držimo se zajedno. Tetka i baka mnogo rade s njom, posvećuju joj puno pažnje. Imali smo tu nesreću da smo ostali bez jednog od najbitnijih članova porodice, moje bake, a njene prabake Zlate Druljin Jančić i jako smo osetili taj gubitak. Ona je bila uz Miu, bodrila je, čuvala, uživala u njenim kompozicijama, učestvovala u kupovini flaute, provodila s njom najviše vremena na izletima. Zato je Mia na poslednjem takmičenju svirala za nju, čak se i rasplakala na kraju izvođenja. Njena podrška joj je bila bitna, a kroz muziku negde uspe da izrazi emocije i to se oseti, osetio je to i žiri i svi su pohvalili njen talenat i harizmu. Ona je na sceni zaista svoj na svome i tu zablista u punom sjaju- ističe mama Marijana Vonasek i dodaje da je na njima kao porodici da je isprate i podrže njen talenat.

Pored nastupa za Dan svoje osnovne škole, kao i u drugim školama, vrtićima i u Muzičkoj školi, planira i solo koncert sledeće godine. Uz podršku porodice, nastavnika i prijatelja, ali i njenu istrajnost u ljubavi prema muzici, mnogo je još takvih nastupa pred Miom, a ovaj će biti samo prvi u tom nizu.

Dragana Dimitrijević

 

Exit mobile version