Dodeljene nagrade „Ljubinka Popović“ najboljim medicinskim sestrama i tehničarima

U Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“

U Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ danas su svečano dodeljene godišnje nagrade za najbolje medicinske sestre i tehničare u službi te zdravstvene ustanove. Nagrade nose ime Ljubinke Popović, medicinske sestre koja je prošle godine tragično preminula na svom radnom mestu. Zahvalnice je uručio direktor Doma zdravlja dr Branko Vujković, a svečanosti su prisustvovale i glavna sestra Suzana Zorić i dr Snežana Bojanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove.

 

Osam medicinskih sestara dobilo je priznanja po predlogu službi, a kriterijumi za evaluaciju su bili kvalitet rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ljubaznost, posvećenost svakom pacijentu i lojalnost Domu zdravlja kao ustanovi primarne zdravstvene zaštite.

Nagrađene su medicinske sestre: Radojka Dikosavić (služba stomatologije), Milija Selenić (služba ZZOS), Radmila Zeljić (služba ZZOS M. Prnjavor), Suzana Dimitrijevski (Služba HMP), Ljiljana Đukić (služba kućnog lečenja), Aleksandra Mitrović (služba Patronaže), Ana Radovanović (služba ZZZŽ) i Slavica Panić Matić (služba ZZZD).

dr Snežana Bojanić, dr Branko Vujković i Suzana Zorić

Dr Vujković je istakao da ideja o uvođenju nagrade koja nosi ime ubijene medicinske sestre Ljubinke Popović nije samo simbolično sećanje na nju, podsetivši da od nedavno Dom zdravlja nosi ime prve žene lekara dr Drage Ljočić.

-To je vertikala vrednosti koju Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac želi da uspostavi i da istakne sve ono što je dobro kod svih zdravstvenih radnika. Upravo kao što je dr Draga Ljočić bila mera vrednosti u jednom periodu svog života, tako je i pokojna Ljubinka Popović stalnom posvećenošću i marljivim radom bila mera vrednosti za medicinske sestre u periodu svog života i rada. Naravno da je ovo jedan od načina da ponovo podsetimo sve one koji donose odluke da je bezbednost svih na radnom mestu, pogotovo zdravstvenih radnika i medicinskih sestara i lekara koji svakodnevno posvećeno rade svoj posao, jedno od osnovnih ljudskih prava. Želimo da se o tome svakodnevno, ne samo priča, već i da se zaista nešto uradi da bi se poboljšala bezbednost zdravstvenih radnika, a ne samo da u situacijama kada se nešto desi reagujemo i pričamo kako smo mogli nešto sprečiti- naglasio je direktor Doma zdravlja i dodao da pitanje bezbednosti zdravstvenih radnika na radnom mestu država mora sistemski da reši, jer je pravo na bezbedan rad jedno od osnovnih ljudskih prava.

Radmila Zeljić i dr Branko Vujković

Jedna od nagrađenih medicinskih sestara Slavica Panić Matić izrazila je zahvalnost što su njen rad i zalaganje na radnom mestu prepoznati od strane menadžmenta. Njena koleginica Ljiljana Đukić dugo godina je zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi i, osim zahvalnosti za priznanje koje predstavlja podstrek za dalji kvalitetan rad, izrazila je nadu da će sećanje na tragično preminulu Ljubinku nastaviti da živi.

Milija Selenić i dr Branko Vujković

Izuzev zahvalnice, medicinske sestre su dobile simboličnu novčanu nagradu u iznosu od 5.000 dinara. U toku ove godine, biće uvedena nagrada za radnika meseca, kada će priznanja biti dodeljena lekaru i medicinskoj sestri/tehničaru koji su se u tom periodu najviše istakli posvećenošću na poslu.

Dr Vujković je podsetio da zdravstveni radnici u Srbiji rade u teškim uslovima rada, te da će i ubuduće nastojati da u okviru kapaciteta menadžmenta doprinese da se nivo bezbednosti poboljša, kako bi oni mogli nesmetano da obavljaju svoj posao.

U Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“, u gradskim i seoskim ambulantama, zaposleno je 188 medicinskih sestara i tehničara.

D.Dimitrijević

Exit mobile version