Dodela tehničke opreme osnovnim školama, lokalnim samoupravama i domovima zdravlja u 18 lokalnih samouprava

 

 

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

 Kruševac, Kovin, Loznica, 10. novembar 2021 – U okviru projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom KOVID-19 u 18 lokalnih samouprava”, dodeljena je tehnička oprema u vidu tablet računara, laptopova, štampača i druge IT opreme osnovnim školama, lokalnim samoupravama i domovima zdravlja u Kruševcu, Kovinu i Loznici. Projekat sprovodi Generalni sekretarijat Vlade Republike Srbije kao pravni zastupnik Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Takođe, partneri na realizaciji ovog projekta su udruženja Centar za interaktivnu pedagogiju i Ekumenska humanitarna organizacija

– U okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji se realizuje u partnerstvu Ministarstva i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH prepoznata je potreba da, pored mera koje smo preduzeli tokom pandemije, podržimo lokalne samouprave na različite načine. Obrazovanje je jedan od važnih segmenata, a naročito je zadovoljstvo što možemo da pružimo podršku osnovnim školama, odnosno deci kojoj je pomoć najpotrebnija posebno. Kada im pružite podršku u laptopovima i tehničkoj opremi shvatite da ste na dobrom putu da jedan važan problem rešite. Mi smo sistemski pristupili rešavanju različitih problema koje je donela pandemija. Lično sam obišao preko 30 naselja, u okviru ovog projekta, i kroz razgovor sa građanima identifikovali smo slabosti i probleme sa kojima se suočavaju. Kao jedna od aktivnosti koju smo sproveli je bilo dovođenje vakcinacije u romska naselja. Zadovoljstvo mi je što sam imao prilike da budem u Kruševcu, Kovinu i Loznici gde smo videli da lokalne samouprave na jedan vrlo jasan, sistemski način pristupaju rešavanju problema građana iz društveno osetljivih kategorija – izjavio je Ninoslav Jovanović, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i dodao da projekat ima preko 120 različitih aktivnosti i da na sveobuhvatan način pristupa rešavanju različitih izazova sa kojima se suočavaju najosetljivije grupe u Srbiji.

– Projekat ima za cilj da podrži lokalne aktere koji su ključni za pružanje urgentnog odgovora na izazove nastale usled pandemije KOVID – 19, i na taj način obezbedi adekvatnu podršku Romima, Romkinjama ali i drugim marginalizovanim grupama. Dodela tehničke opreme školama realizovana je sa idejom da se podrži razvoj kompetencija učenika i učenica u oblasti digitalnih veština kao i lakše praćenje nastave na daljinu tokom epidemiološke krize. Kada je reč o lokalnim samoupravama, verujemo da će ova donacija osnažiti tehničke kapacitete za suočavanje sa svim izazovima koje donosi pandemijska kriza – objasnila je Dragana Jovanović Arijas ispred Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Unapređenje veština u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i podrška obrazovnom ishodu dece u 10 opština u Srbiji je samo jedan od ciljeva projekta. Svaka od 10 osnovnih škola koje učestvuju u projektu će dobiti po 20 tablet računara, koji će nakon završetka projekta, postati deo digitalne biblioteke škole. S druge strane, donacija tehničke opreme lokalnim samoupravama i domovima zdravlja, unaprediće tehničke kapacitete relevantnih institucija na lokalnom nivou i poboljšanje prikupljanja podataka tokom pandemije KOVID-19.

– Tokom prošle godine pokrenuli smo različite projekte na osnovu inicijativa partnerskih gradova i opština, u cilju suzbijanja negativnih posledica virusa KOVID-19, sa posebnim fokusom na marginalizovane grupe. Iza nas je pet različitih projekata, a više od 18000 porodica je u proteklih godinu i po dana dobilo podršku zahvaljujući našem programu. Nadamo se da će i ova donacija uticati na poboljšanje uslova rada u jedinici lokalne samouprave, kao i u osnovnoj školi. U saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, već danas nastavljamo sa planiranjem realizacije novog projekta u ovoj oblasti, te postoji mogućnost da ćemo se u narednom periodu vratiti u neke gradove sa nekim novim inicijativama, koje su u skladu sa potrebama njegovih stanovnika – izjavio je Robert Bu, Vođa tima u programu „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

Projekat se realizuje na području 18 jedinica lokalne samouprave i to: Nova Crnja, Zvezdara, Kruševac, Kraljevo, Loznica, Bor, Niš, Vranje, Pirot, Vladičin Han, Stara Pazova, Kovin, Zrenjanin, Smederevska Palanka, Topola, Valjevo, Kanjiža i Alibunar.

– Grad Kruševac kontinuirano radi na unapređivanju kvaliteta života romske zajednice. U tom kontekstu je usvojen i Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja grada Kruševca za period 2021 – 2023. godine i formiran Savet za socijalno uključivanje Roma i Romkinja. Svake godine izdvajamo značajna finansijska sredstva za unapređivanja položaja romske populacije u različitim oblastima. U 2021. godini je iz budžeta Grada izdvojeno 2,3 miliona dinara. U okviru projekta ,,Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom KOVID – 19 u 18 lokalnih samouprava“ Grad Kruševac je dobio dva laptop računara i jedan multifunkcionalni uređaj, dok je OŠ ,,Dragomir Marković“ dobila 20 tablet računara – izjavila je Jasmina Palurović, Gradonačelnica Kruševca.

Opština Kovin je u sklopu donacije dobila dva laptop računara i jedan multifunkcionalni uređaj, kao i obezbeđivanjem individualnih priključaka na vodovodnu mrežu za 60 porodica na području opštine Kovin.

– Zahvaljujemo se svima što su nam omogućili da budemo jedna od 18 opština koja je imala priliku da dobije tehničku opremu koja će nam veoma značiti u budućnosti kao i na ugovoru, odnosno Sporazumu koji se odnosi na 60 priključaka za vodu, a koji su namenjeni porodicama iz romske nacionalne manjine. To će značajno poboljšati kvalitet i standard njihovog života. Opština Kovin je usvojila  Lokalni akcioni plan 2021 – 2023. i odvojila četiri miliona dinara za poboljšanje uslova stanovanja, obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja za romsku nacionalnu manjinu. Verujem da ćemo učestvovati u narednim projektima jer je ovaj, konkretan, projekat dao izuzetne rezultate na terenu, a ljudi su veoma zadovoljni jer im je direktno pomogao i uticao na bolji životni standard – izjavio je Ratko Mosurović, zamenik predsednice Opštine Kovin.

Grad Loznica je dobila tehničku opremu u vidu jednog računara, jednog laptopa i jednog multifunkcionalnog uređaja, dok je Osnovna škola „Kralj Aleksandar I Karađorđević“ u Jadranskoj Lešnici podržana sa 20 tablet računara.

– Ova donacija će dobro doći i školi i učenicima jer otprilike trećina đaka iz ove škole čine deca iz osetljivih kategorija romska deca, deca iz hraniteljskih porodica, deca slabijeg materijalnog stanja. Mi kao grad iz budžeta činimo sve da pomognemo ovoj školi. Takođe, iz budeta finansiramo romska udruženja, kao što je ,,Romska sreća“, kao i partnerstvo na svim projektima čija realizacija ima za cilj da pomogne ovoj kategoriji. Posebno sam srećan i želim da iskažem još jednom zahvalnost grada Loznice i našeg gradonačelnika što se ovakva jedna aktivnost odvija u ovom gradu i u ovoj školi – rekao je Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i  drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, sa ciljem da se poboljša institucionalna struktura za međusektorsku saradnju i sprovođenje Nacionalne Strategije za socijalno uključivanje Roma na lokalu, da se poveća zaposlenost Roma i drugih marginalizovanih grupa, da se poveća primena rodno osetljivih mera protiv diskriminacije i da se poboljšaju uslovi za suočavanje sa posledicama KOVID-19 pandemije.

 

Exit mobile version