Dobila poziv i za drugu samostalnu izložbu u Njujorku

USPEH SUGRAĐANKE DRAGOSLAVE STANKOVIĆ – DRAGICE

 

Šapčanka Dragoslava Stanković – Dragica, slikar autodidakt, od 7. do 25. septembra izlagala je u prestižnoj Galeriji „Artifact“ na Menhetnu u Njujorku. Slikarsko umeće predstavila je kroz 16 slika velikog formata, privukla pažnju brojne publike i galerista, i širom otvorila vrata teško dostižne Amerike. Postigla je izuzetan uspeh, jer je pozvana da u Njujorku, u Amsterdam Whitney Gallery, priredi svoju drugu samostalnu izložbu. Prihvatila je poziv, i sa američkog kontinenta vratila se u Šabac a slike ostavila.

Srećna i prepuna utisaka za „Podrinske novine“ je dočarala svečano otvaranje svoje prve izložbe u Americi. Bilo je sve gala, kaže, fascinantno i pravi medijski događaj. Za 16 slikara iz svih zemalja sveta prvo je priređen koktel, posle koga su se upisali u Galerijsku knjigu koja predstavlja istoriju te ustanove. Mentor „Artifact“ galerije, čija je površina 2.000 kvadrata, u prisustvu mnoštva ljubitelja umetnosti prozvao je i pojedinačno predstavio učesnike izložbe. Slikari su potom odvedeni u 30 kvadrata svog izlagačkog prostora. Publika je pogrešno razumela da je Dragoslava Stanković iz Rusije, a kada je objasnila da je samouki umetnik iz Srbije usledio je aplauz i uzvik: „Đokovic, Đokovic!“ To je bilo i divno i dirljivo, kaže Dragoslava, i dodaje da su joj organizatori tada saopštili da nepotrebno ističe da nije školovan slikar jer o njenom umeću i umetnosti sve govore talenat i izložene slike.

– Za tu gratis izložbu pronašli su me preko sajta, uputili mi poziv i ugovor, pa mi je neizmerna čast što su baš mene odabrali. Ponosim se i što sam pozvana da izlažem zajedno sa akademskim slikarima iz raznih zemalja i što su moji radovi na otvaranju i tokom trajanja izložbe izazvali veliko interesovanje, i publike i kolega. Zadovoljna sam i jer sam upoznala izlagače iz petnaest zemalja i razmenila kontakte, a neki su obećali da će me pozvati kada se stvore uslovi da kod njih izlažem. Srećna sam i što su moji katalozi odmah razgrabljeni, a najveće interesovanje vladalo je za slike koje sam radila mešanjem ulja i peska. Izložila sam dva akrilika i platna oslikana kombinacijom uljanih boja, kore drveta, peska i kamena. Jedan gospodin iz Praga predstavio mi se kao doktor istorije umetnosti i zamolio me da fotografiše moje slike, jer nikada nije ni video ni čuo da neko radi kao ja, a obećao je da će me pozvati da izlažem u njegovoj zemlji – priča ponosna Šapčanka.

O Dragoslavi Stanković, inače, „Podrinske novine“ pisale su 8. septembra, neposredno nakon otvaranja izložbe na Menhetnu. Podsećamo da je reč o sasvim neobičnoj, i ženi i slikarki. Pre 66 godina rođena je u šabačkom porodilištu, a kći je Ljubice i Milivoja Simića iz mačvanskog sela Glušci. U Mačvi je živela do udaje, a sklonost ka umetnosti otkrila je u detinjstvu. Već kao učenica VI razreda glušačke Osnovne škole „Cvetin Brkić“ u očevoj krojačkoj radnji krojila je i šila, čak i muška odela. Udala se pre punoletstva i dve godine živela u Šapcu, a sa mužem je 1971. otišla na rad u Zapadnu Nemačku. Sa drugim mužem Brankom Stankovićem 1992. zauvek se preselila u Šabac, a kao gastarbajter bavila se raznim zanimanjima. Radila je u hotelu, bila radnik u magacinu, dizaličar u fabrici mašinskih proizvoda, fudbaler, učitelj folklora srpskoj deci u Nemačkoj i modni krojač, a slikar je postala spletom životnih okolnosti. Na muževljev podsticaj, tokom zajedničkog dvomesečnog boravka u nemačkoj banji Oenhausen, kupila je slikarski materijal i počela da banjsku dosadu leči slikanjem. Bila je vredna i posvećena pa je – upravo tu – priredila svoje prve dve samostalne izložbe, a publika je izuzetno primila njene slike.

Od tada je izlagala na više od četrdeset grupnih izložbi u Šapcu i šabačkom kraju: dvadeset sa Udruženjem „NAMA art“ i dvadest jednu sa Udruženjem slikara amatera „Krug 10“ i Udruženjem likovnih stvaralaca Šapca. Dobila je niz nagrada, pohvala i setrifikata, a najdraža joj je Srebrna povelja koju je primila u Vrnjačkoj Banji. Posle Nemačke, samostalne izložbe priredila je u Galeriji „Tina“ u Šapcu (2009) i u Parizu (2014). Izložbom u Americi ispunila je životni san, ali ne sumnja da vrh još nije dostigla i tvrdi da se neće zaustaviti:

-Zbog muževljeve bolesti ove godine sam propustila odlazak u Rusiju, ali dogodine sigurno neću. Pozvao me pejzažni arhitekta Dmitrij Mitovkin, koji tamo živi. On je ovoga leta bio gost Ruske stranke u Šapcu a u mom dvorištu zajedno smo slikali, jer je hteo da mu pokažem kako radim pesak i ulje. U julu 2017. trebalo bi da izlažem i u Ivanovu, gradu koji se pobratimio sa Šapcem, na poziv slikarke Galine Pavlovne.

Druga samostalna izložba Dragoslave Stanković u Njujorku biće organizovana do kraja ove godine, ali termin još nije utvrđen. Do tada, uspešna Šapčanka će da prebira utiske iz Amerike i razgleda fotografije, da prati međunarodne konkurse i slika – za neka nova domaća i svetska predstavljanja.

Živana Vojinović

Exit mobile version