Đački planinski maraton

U nedelju 22. maja u Ljuboviji je, 14. put po redu, održan ,,Đački planinski maraton“, za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Ljubovija. Organizatori ove manifestacije, Sportski savez opštine Ljubovija i PK „Tornička Bobija“, opredelili su se za rutu u dužini od 10 kilometara koja je  startovala u 10,00 časova sa Trga Vojvode Mišića. Dobrodošlicu i lepo vreme, učesnicima maratona poželeli su predsednik planinarskog kluba Jovica Radović, a u ime Planinarskog saveza Srbije Dragan Pavlović.

Učesnici njih oko 60 kretatli su se  starim putem – Jevremovića potok sve do manastira Svete Trojice – Bele vode – ispod Nemića stazom „Grličnjak“ preko sela Dubokog – Javora, nakon čega je usledio povratak oko 15,00 časova.

„Ova manifestacija ima za cilj  približavanje dece prirodi i upoznavanje sa prirodnim lepotama našeg kraja, da usmeri decu ka zdravom načinu života, da se druže i da stiču nova prijateljstva i da se prevashodno lepo zabave i na lep način provedu današnji dan“ – reči su Vladimira Krstića sekretara SSOLJ-a koji se prisutnima obratio u ime sportskog saveza.

-Bilo je to jedno putovanje… teško i čarobno istovremeno. Tempo pešačenja je bio vrlo jak. Neko bi pomislio, „… đački… dečiji maraton…“, međutim, deca drže tempo, da ljudi prosečne kondicije poput mene to ne mogu da prate. Osetio sam dril kao kada sam bio u vojsci na marševima! Tako da, ko želi da se oproba u kakvom je kondicionom stanju, neka ide sa decom na planinarenje. Nema bolje provere! Dolazeći u manastir „Bjele vode“, napravili smo dužu pauzu. Dok mi se duša rastajala od tela, ugledavši manastir i znajući da je tu pauza osetio sam se kao junak iz romana „U ime ruže“, Umberta Eka. I zaista je tako bilo! Otac Serafim je održao prigodnu zdravicu, odsvirao na gitari nekoliko pesama za astalom pod lozom i lipovim hladom, a mi smo horski pevali sa njim. Prelepo iskustvo!!! Pošto smo odmorili i telo i dušu krenuli smo dalje stazom prema Grličnjaku i spustili se kružno na stari put u Krlovnice. Nadam se da su svi učesnici dobro. Hvala svima pa da ponovimo akciju na jesen, ako Bog da!!!! – o maratonu reče predsednik SSOLJ-a Saša Marković.

Pripremio: B. Petrović

 

 

Exit mobile version