Divlji vepar- odstrel vredan medalje

Uspešna sezona za člana LU „Selimir Sele Jevtić“ Marka Sibinčića

Od malena je Marko Sibinčić, član Lovačkog udruženja „Selimir Sele Jevtić“, sekcija  Pocerski Metković, sledeći oca Zorana, krenuo u pohod na divljač i ni slutio nije da će postići uspeh koji će se dugo prepričavati u lovačkim krugovima. U oktobru prošle godine, u komercijalnom lovu u lovištu Ostojićevo, poslednjim metkom iz cevi, preciznim pucnjem, odstrelio je divljeg vepra teškog više od 200 kilograma, a trofej će nakon obrade stručne komisije biti kvalifikovan kao medalja, budući da mu je dužina kljova 22 centimetra. U prvom trenutku nije bio svestan svog podviga, kome je, priznaje, osim veštine, kumovala i lovačka sreća- našao se na pravom mestu u pravo vreme.   

Porodična tradicija

-Tog dana je nas četrdesetak bilo u lovištu i prvo su pred mene izašle tri divlje svinje. Upucao sam jednu divlju krmaču težine oko 140 kilograma i dva nazimeta, jedno manje od 60 kilograma. U tom trenutku nisam primetio da psi gone divljeg vepra. Prošao je pored mene na razdaljini od četiri- pet metara. U pušci mi je ostao samo jedan metak, a on je išao kroz šiblje, pa nisam hteo da pucam napamet. Kad je bio na dva metra, između dva drveta i krenuo da napusti šumu, opalio sam iz puške, a onda su dotrčali psi. Bio sam pod uticajem adrenalina, prišao odstreljenoj divljači, u momentu mi je ispao i telefon od uzbuđenja. Kasnije su stigli ostali lovci koji su bili oduševljeni i čestitali mi- priseća se Sibinčić.

Tradicija ljubavi prema lovu neguje se u porodici pola veka. Otac Zoran sada je počasni lovac, a on kao sedmogodišnjak postaje podmladak udruženja i aktivni status stiče 2005. godine. Veliki je ljubitelj i odgajivač lovačkih pasa, nemačkog lovnog terijera, kao i nemačkih kratkodlakih i oštrodlakih ptičara. U kolekciji ima više od 30 trofeja.

-Među prvim ulovima su mi bili fazan i zec i tako sam i počeo. Kao mali, gledao sam oca, porodicu i komšije kad idu u lov, pa sam se i sam zaljubio u taj sport. Cilj lova i jeste prvenstveno druženje i upoznavanje ljudi prilikom poseta lovačkim društvima, ne samo u Šapcu, već i okolini, obavezno praćenih dobrom zakuskom. Lovački plen je deo tih druženja, ali nije uvek presudan za kvalitetno provedno vreme, imajući u vidu da sam posredstvom lova stekao mnogo prijatelja za ceo život- navodi on.

Pohvale za predsednika Veselinovića

S godinama je sticao lovački staž, bolju opremu i oružje, pa i odstreljivao sve značajnije trofeje. Ove sezone u atraktivnom lovu precizno je nanišanio petnaestak srndaća, a aktivan je i u lovu na predatore- lisice i šakala, koji je u ekspanziji u svim lovištima u Srbiji. Pored visoke divljači, lovi i divlje svinje, a kruna uspešne sezone upravo je divlji vepar u Ostojićevu za koga je bio dovoljan jedan hitac.

Sibinčić je i član Skupštine LU „Selimir Sele Jevtić“ u drugom mandatu i aktivno učestvuje u donošenju bitnih odluka, privlačenju i realizaciji investicija i propisanih ugovora sa nadležnim ministarstvima.

-Rad predsednika Udruženja Nikole Veselinovića je za svaku pohvalu, jer je prvi na toj funkciji preduzeo konkretne mere da nešto ostane iza njega. Dobili smo lovački dom, započeta je izgradnja fazanerije. U planu je i izgradnja repro- centra za uzgoj divljih svinja, čija je prva faza radova vredna tri miliona i 200 hiljada dinara. Cilj je razvoj sve popularnijeg i atraktivnijeg lova na crnu divljač- ističe mladi lovac.

Osim ulaganja u razvoj lovnog turizma, on naglašava da su druženja lovaca na zabavama u novom prostoru, kao i brojne aktivnosti članova, organizovane na zavidnom nivou. Pored obaveze da se pridržava pravila regulisanih zakonom i drugim propisima, lovac prvenstveno mora da vodi računa o bezbednosti i poseduje samokontrolu, što znači da u slučaju dvoumljenja u nekoj situaciji, uvek presudi etika, u korist divljači, ali i svih ostalih učesnika u lovu, zaključuje Sibinčić.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version