„Dijalog umesto nasilja“ u centru Šapca

Pod okriljem organizatora protesta „Jedan od pet miliona“

Pod sloganom „Dijalog umesto nasilja“ organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ okupili su u petak građane ispred Stare robne kuće, kako bi ih pozvali na razgovor i time pokazali da je Šabac slobodan, otvoren grad. Prisutni su imali priliku da podele nezadovoljstvo aktuelnom republičkom vlašću koje ih je izvelo na ulice, da na papirima napišu svoje mišljenje ukoliko žele da ostanu anonimni ili da se obrate putem otvorenog mikrofona i postave pitanja funkcionerima grada.

Situacija u zemlji gora nego 1991. godine
-Kao penzionisani prosvetni radnik, dolazim na proteste, jer je situacija u zemlji gora nego 1991. godine i biću ovde dokle budem mogla. Prema istraživanjima, više od 60 posto mladih potpuno je nezainteresovano za stanje u društvu, jer ne mogu da prate šta se dešava. Mislim da je sad daleko važnije da se izborimo za slobodu- navela je pedagog u penziji Spomenka Radivojević.


Ana Ivković, takođe prosvetni radnik, smatra da situacija u zemlji nije dobra, jer mnogo ljudi napušta Srbiju.
-Radim u školi i direktni sam svedok toga da i sasvim mala deca sa svojim roditeljima, kompletne porodice odlaze iz ove zemlje. Treba nešto preduzeti, ovakvo stanje nije održivo- podvukla je ona.

Slavko Živanović iz Koceljeve osvrnuo se na proteste koje od utorka Srpska napredna stranka, opozicija u gradu, organizuje svakodnevno protiv gradskih čelnika.


-Iz Koceljeve su danas dovozili ljude da ih bude više na protestu. Bolji je i jači jedan dobrovoljac, nego sto nateranih iz domova zdravlja, poreske uprave, sudova, škola. Deci nema ko da predaje, jer nastavnici moraju da idu na protest u radno vreme, pacijente nema ko da leči, medicinske sestre odlaze iz zemlje. Naš predsednik pomera brda, granice i datume, danas je deveti po njegovom kalendaru. Pozivam Šapčane da izađu da se zajedno borimo protiv toga- poručio je Živanović.
Gradski ombudsman u penziji Miloš Mijailović rekao je da je protest naprednjaka još jedna potvrda slobode u Šapcu.
Borbu za slobodnu reč niko neće voditi umesto nas


-Izuzetno sam zadovoljan činjenicom da napadaju šabačku vlast. Napadati vlast bez ikakvih problema, dokaz je demokratije i slobode u gradu. To je najbitnije. Ne vidim zašto bi oni rušili vlast u Šapcu, ako im je dozvoljeno da slobodno demonstriraju i iznose svoje mišljenje. Zamislite da se tako nešto desi u gradu gde je Srpska napredna stranka na vlasti. Ovde u Šapcu mogu slobodno da pričaju šta god hoće. Vučić ništa nije uradio od onog što je obećao, da ne govorim o činjenici da je optužio kompletan srpski narod da su ga izdali u nekim njegovim idejama za koje uopšte ne znamo koje su. Svaka reč koju vi ovde kažete je reč koja ide u prilog onome koji je jedan od pet miliona- istakao je Mijailović.


Organizator protesta Aleksandar Mijailović rekao je da ja Grad Šabac, uprkos tome što je opozicija republičkoj vlasti, po mnogim parametrima, kao što su infrastrukturna ulaganja i pad nezaposlenosti, među prvima u Srbiji, ali o tome se ne može čuti u centralnim medijima.
-Nemamo medije kao što ih oni imaju, moramo da se oslanjamo na reč. Mi smo jedini koji možemo nešto da promenimo. Nadamo se da će se situacija promeniti, da ćemo osloboditi medije, ali dok se to ne desi, mi smo ti koji moramo da širimo proteste i učinimo ih sve većim, niko to neće učiniti umesto nas- naveo je Mijailović.


Član Gradskog veća Božidar Katić podvukao je da je život u Šapcu drugačiji nego u ostatku Srbije i da, da bi se to videlo, ne treba otići daleko, dovoljno je pogledati susedne opštine, Bogatić ili Vladimirce.
-Pozivam vas da pokažemo da jesmo drugačiji i da razgovaramo o svemu što nas tišti, svemu što mislimo da treba promeniti. Zato ovo jeste neobičan i drugačiji grad- zaključio je Katić.
Nakon razgovora, učesnici su se uputili u protestnu šetnju gradskim ulicama.
D.Dimitrijević

Exit mobile version