Devet novih zaraženih, bez odgovora na zahtev za dozvolu za rad privremene bolnice u Ekonomskoj školi

Održana redovna konferencija za novinare načelnika Gradskog štaba za vanredne situacije

Danas je registrovano devet novih lica zaraženih virusom COVID- 19, što čini ukupno 53 sugrađana od pojave virusa u gradu. Jedno lice koje je juče vođeno na spisku ne pripada teritoriji grada Šapca. Premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar ne odgovaraju na zahtev da se Šapčani koji borave na Sajmu, trenutno njih 22, smeste u privremenu bolnicu u Ekonomskoj školi kapaciteta 120 ležajeva, saopštio je načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.   

U Opštoj bolnici 12 obolelih, 56 u samoizolaciji

-Potrudili smo se da napravimo objekat po meri ljudi u kome građanima neće biti problem da borave. Ima sedam ulaza, grejanje i toplu vodu 24 sata, bežični internet, dvokrevetne sobe, obezbedili smo snabdevanje hranom. Očekujem da dobijem tu saglasnost i da se 22 naša sugrađana prebace u Ekonomsku školu- rekao je Zelenović.

Gradonačelnik je naveo da je direktor Zavoda dr Branko Vujković na sednici Zdravstvenog tima potvrdio da se lokalni prenos desio, te da on kao načelnik Štaba smatra da se treba baviti kontaktima kako se ne bi dalje širila zaraza i na tome se intenzivno radi.

-Trenutno je 460 osoba u samoizolaciji, od toga su 209 kontakti obolelih, a ostalih 251 su naši sugrađani na privremenom radu u inostranstvu koji su u produženoj samoizolaciji od 28 dana i pod nazorom MUP-a i komunalne policije. Od početka je takvih osoba bilo 1.381. Do kraja sedmice očekuje se da će u samoizolaciji ostati samo lica koja su lični kontakti obolelih- smatra načelnik Štaba.

U Opštoj bolnici Šabac ima 12 obolelih, 56 radnika je stavljeno u samoizolaciju. Stanje je redovno, službe rade i primaju hitne i neodložne slučajeve.

Od početka testiranja u COVID ambulanti testirano 114, 22 pozitivno, 27 čeka nalaz

Do sada je u COVID ambulanti (radno vreme od sedam do 22 sata) testirano 114 pacijenta, 22 su pozitivna, 27 čeka nalaz, ostali su negativni. Od Zavoda za javno zdravlje stigle su 134 podloge za testiranje. Testiraju se i onkološki pacijenti, kako bi mogli da prime terapiju u bolnici  u koju se dalje upućuju. Za sve koji se testiraju posle deset, nalaz stiže sutradan. Ako je nalaz negativan, pacijentu se savetuje kućna samoizolacija, ako je pozitivan, stavlja se na spisak za transport za lakše obolele.

-Lekari pregledaju pacijente sa tegobama- febrilnost, povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, a lekar procenjuje da li se radi o lakšoj ili težoj kliničkoj slici. Svi sa težom kliničkom slikom upućuju se u trijažnu ambulantu infektivnog odeljenja, organizovan je transport posebnim vozilom Službe hitne medicinske pomoći. Za lakše obolele radi se klinički pregled, krvna slika, pluća, uzorkovanje brisa grla i nosa, određuje se terapija, daje savet za kućnu izolaciju, uz obaveštenje kad će dobiti nalaz. Nalaz se šalje Zavodu za javno zdravlje, koji dalje prosleđuje Veterinarskom specijalističkom institutu. Negativnom pacijentu se savetuje kućna samoizolacija, a pozitivne pacijente stavljamo na spisak za transport za lakše obolele u bolnicu na Sajam i Specijalnu bolnicu Banja Koviljača ako su u pitanju zdravstveni radnici, pripadnici MUP-a, vojske i odbrane. Do sada, od petka 10. aprila, transportovano 13 pacijenta- rekla je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Komunalna policija danas je kontrolisala pijace u gradu, uključujući i zatvorenu, „Tržnicu“, kako niko ne bi boravio u njima bez zaštitne opreme.

-Odgovorno tvrdim da se preporuke poštuju, uključujući i obaveznu dezinfekciju na samom ulazu- dezo barijeru i dezinfekciju ruku. Uočeno je tri lica starija od 65 godina, koja su ispraćena kući i izrečena im je mera upozorenja. Svi ti sugrađani mogu pozvati kol centar 364 130 svakog radnog dana od sedam do 16 sati i tražiti uslugu od naših volontera koji rade od marta. Nema potrebe da izlaze iz svojih stanova- naveo je Vasić.

Nastavlja se podela zaštitnih maski na ulicama grada, a načelnik Gradske uprave je pozvao građane da ih nose. Gradonačelnik je napomenuo da je u Srbiji kineski model primenjen parcijalno, te da mu nije jasno zašto. Pozdravio je odluku većine Šapčana da nose maske, jer tako štite sebe i druge.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version