Devedesetogodišnjak biciklom iz Srema stigao u Banja Luku

Prešao 270 kilometara da bi čestitao prijateljima slavu:

Devedesetogodišnji Radoslav Ivanović iz Rume je dekica o kom se već danima priča i piše. On je prešao put dug 270 kilometara biciklom kako bi stigao do prijatelja i rodbine u Banja Luku i čestitao im slavu. Ali to nije sve, deda Rade imao je i humanu misiju na ovom putovanju.

„Put je bio odličan. Ja sam veoma zadovoljan. Nisam imao nikakvih problema, bilo je lepo, javljali su mi se ljudi, pozdravljali. Svraćao sam u kafane i restorane pored puta, i kad ljudi čuju šta radim, nisu hteli da mi naplate to što sam uzeo da se osvežim“, kaže deda Rade.

Osećao se spremnim, i fizički jakim za ovakav put, nije nigde žurio, tačno je utvrdio maršutu i stigao na cilj. Tokom putovanja za njega se pročulo pa je bio rado viđen gost u svakom mestu u kom je pravio pauzu.

„Hteo sam da idem do Banja Luke da posetim svog prijatelja, da mu čestitam krsnu slavu, Đurđevdan. Od skoro, tamo mi živi i sinovac koji je dobio bebu, pa sam želeo i nju da vidim, da ih posetim obojicu i zaputio sam se polako biciklom. Oni su svi izašli pred mene takođe biciklom, a kad se pročulo, razne televizije su me snimale i pratile usput“, priča Radoslav Ivanović.

Deda Rade je odlučio da pažnju koju je dobio od javnosti iskoristi na human način. On je svoj bicikl star 40 godina kojim je prešao put ponudi na prodaju kako bi pomogao malom Vukanu za izlečenje.

„Odlučio sam da dam bicikl kojim sam došao na aukciju. Želeo sam da se proda za humanitarnu pomoć, da se pomogne malom Vukanu. Ja ni ne znam ko je to dete, ne poznajem ga, ali želeo sam da pomognem. Tako se onda javio gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković i ponudio da on kupi bicikl za pet hiljada maraka. Ja sam pristao a on je obećao da će još pomoći malom Vukanu“, navodi deda Rade.

„Ma kava tajna, možda samo to što jedem dobro, dobra hrana i sloga u kući. Nemam potrebu da se nerviram, kad su svi zdravi, ja sam srećan a kad sačuvate živce to je tajna za dugovečnost“, zaključuje starina i navodi da se sprema na novi put, ovog puta u Zagreb.

Đ. Mijailović

Exit mobile version