Deseti ”Plodovi Rađevini”

U Krupnju

Prošle nedelje u Krupnju je održana jubilarna, desta, manifestacija – ”Plodovi Rađevine” koju nije uspelo da pokvari ni loše vremena ni kiša koja je padala u toku većeg dela dana. Organizator, Turističko-sportska organizacija opštine Krupanj (TSOK), okupila je na platou Biblioteke ”Politika” znatan broj učesnika i posetioca dok se, u gornjem koritu Bogoštice, spremao gulaša.

Manifestaciju je otvorio Ivan Isailović, predsednik opštine u tehničkom mandatu, koji je naveo da su ”Plodovi Rađevine”, iz godine u godinu, sve posećeniji te da su ove godine oborili i rekord po broju izlagača.

– Ove godine imamo više od 160 izlagača i 40 takmičara u kuvanju najboljeg gulaša. Možemo da budemo zadovoljni što smo se sreli danas ovde, iako nije baš sjajno vreme, ali popraviće se i ono uz raspoloženje koje ovde vlada. Krupanjci i Rađevci žele da ova manifestacija postane jedna od najvećih i da dugo traje.  Neka sledeće godine bude još masovnija i ”debelim” slovima upisana u kalendar manifestacija Srbije – kazao je Isailović.

Isailović se zahvalio zaposlenima u TSOK, predvođenim direktorom Dejanom Mihajlovićem, i Mladenu Stefanoviću, pomoćniku predsednika opštine, na odličnoj organizaciji, kao i svima koji su pomogli. Pokrovitelj manifestacije je Opština Krupanj a podršku pružaju i brojni sponzori i mediji.

Iako se manifestacija ”Plodovi Rađevine” održava samo tokom jednog dana ona traje tokom cele godine kaže Stefanović.

– Da bi danas ovde izložili plodove svoga rada, svi ovi izlagači vredno su radili cele godine. Ova manifestacija prevazišla je odavno okvire Rađevine pa imamo izlagače iz Vojvodine, Mačvanskog i Kolubarskog okruga, centralne Srbije i iz Republike Srpske. Zadovoljni smo, vreme nije uspelo da omete izlagače da budu danas sa nama. Broj učesnika se povećao u odnosu na prošlu godinu, što, verujemo, pokazuje da smo dobri domaćini i da se ljudi uvek odazovu, a svake godine dolaze i novi izlagači. Ovo je jedna od poslednjih ovogodišnjih manifestacija u Srbiji, a svakako zatvara našu turističku godinu pa nam novembar i decembar ostaju da sagledamo naš rad, donesemo zaključke i procenimo šta bi sledeće godine valjalo popraviti. Trudimo se da svake godine dodamo nešto novo i čini mi se da ovaj prostor postaje mali da primi sve i već smo počeli da razmišljamo o prebacivanju i na drugu obalu Bogoštice, da se širimo tamo gde je to moguće. Nadamo se da će sledeće godine broj izlagača porasti, što će nam biti dodatna obaveza da opravdamo stečeni status dobrih domaćina – istakao je Stefanović.

Posetioci manifestacije imali su mogućnost da od brojnih izlagača kupe duvan i šoder čvarke, slaninu, pršutu, kulen, rebra, kobaljsice od mangilice i konjskog mesa… Slanina se mogla kupiti za 1.600 ”bela” za 1.200. Šoder čvarci bili su 1.600, a duvan 2.000 dinara.

Porodica Tadić iz Donje Bukovice nudila je dimljene polutvrde sireva a Ljiljana Graovac iz Glušaca donela je u Krupanj ajvar, ljute paprike, kupus, šarenu salatu, slatka i likeri.

Svoj štand su imali i deca iz ustanove ”Naša radost”, a bio je pripremljen i program za decu koju su zabavljali klovnovi. Publika je imala priliku da vidi i zanimljiv kulturno-umetnički program.

U kuvanju gulaša  pobedila je ekipa ”Dusić mala” iz Matijevca kojoj je, kao glavna nagrada, pripao „smederevac“, drugo mesto osvojila je ekipa ”Jovo – Brankovina” dok su ”Tulari” zauzeli treće mesto.

Exit mobile version