Deponija je zatvorena, Savska avenija uništena, a drveće nestalo

Ugovor o potpunoj sanaciji i zatvaranju nesanitarne deponije „Dudara“ na Starom gradu potpisao je u Ministarstvu zaštite životne sredine gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, a za ovaj projekat biće izdvojeno 193 miliona dinara. Deo prostora nekada deponije, 2020. postao je Savska avenija, koja je trebala da bude prva faza budućeg “Sava parka”. Zasađeno je oko 2.000 stabala, uređene staze, put, postavljen nov mobilijar, a danas, tri godine kasnije sve to је uništeno.

Godine 2015. nakon više od dve decenije odlaganja smeća, deponija „Dudara“ na Starom gradu je zatvorena. Svih 20 hektara đubrišta, tokom 2014. godine prekrivalo se sa pola metra zemlje, a bilo je u planu da se uradi parkovska površina. Tokom 2019. godine dr Dejan Pavlović govoreći o “Dudari” rekao je da je ona jedna tempirana bomba i da tu postoje razne zagađujuće materije koje se slivaju u podzemne vode koje otiču u Savu i da se oslobađa gas metan*.

* Metan – koji se ispušta tokom transporta i proizvodnje uglja, prirodnog gasa i nafte, ali i uzgajanje živine i na deponijama – kraće se zadržava u atmosferi od ugljen dioksida, ali je 80 puta snažniji u zagrevanju planete. Deponije se smatraju izvorima zagađivača vazduha, vode i tla i područja sa visokim potencijalom emisija kada su u pitanju gasovi sa efektom staklene bašte kao što su metan i CO2 (resalta.rs).

Do kraja marta 2020. godine završena je Savska avenija, staza kojom je Šabac konačno ponosno izlazio na reku, koja je decenijama bila odsečena od grada zbog toga što je na tom mestu bila deponija. Savska avenija bila je prvi korak ka izgradnji “Sava parka”, parka koji je trebao da postane zelena oaza na 300 hektara uz Savu.

Naredni potez trebao je da bude kopanje mreže kanala i jezera koja bi branila čitav kompleks, ali i grad od poplava. Ovim pitanjem bavili su se eminentni stručnjaci Instituta “Jaroslav Černi” iz Beograda koji su u junu 2020. godine građanima i građankama Šapca prezentovali kako će izgledati budući Sava park sa prokopanim kanalima.

Duž Savske avenije, na mestu zatvorene deponije oko 2.000 novih stabala zasadili su Grad Šabac i privrednici i to je bio samo početak novog Sava parka koji treba da postane pluća grada, zelena oaza predviđena za sport, rekreaciju, odmaranje i kulturu.

Savska avenija izgrađena 2020. godine, trebalo je da postane kičma Sava parka, a već tada imala je zelene staze, staze od prirodnih materijala, nove klupe, česme, mostove. Izgrađena je i nova biciklistička staza, asfaltirana je i Savska ulica. U planu je bilo i da se izgrade trim staze u šumi na Starom gradu nakon što budu iskopani kanali koji će kupiti podzemne vode, kako nove staze ne bi bile poplavljene.

Krajem 2020. godine u Šapcu je promenjena vlast, a već tokom proleća 2021. videli su se prvi problem u Savskoj aveniji. Područje nekada deponije, sada Savske avenije, gde je sađeno drveće, je zaraslo, trava i korov su išli u visinu i do dva metra, drveće se osušilo a novo nije zasađeno. Danas, tri godine od završetka radova na Savskoj aveniji mobilijar je uništen, skupltura postavljena 2021. je išarana, često se desi da fale i behaton kocke, da su kante i klupe zavšavale u kanalu na Starom gradu. Građanke i građani često su se žalili i što ulična rasveta u ovom delu grada nije bila u funkciji.

Repriza zelene oaze

Činilo se da niko iz Gradske uprave nema sluha za projekat kao što je “Sava park”, zelenu oazu, “pluća grada”, što pokazuje i stanje Savske avenije koja je zapuštena i uništena, a onda se pojavila vest i izjava gradonačelnika Šapca Aleksandra Pajića koji je kazao da će Grad Šabac prostor nekadašnje deponije „Dudara“ pretvoriti u zelenu oazu.

Pajić je potpisao, krajem prošle nedelje, u Ministarstvu zaštite životne sredine potpisao Ugovor o potpunoj sanaciji i zatvaranju nesanitarne deponije „Dudara“ na Starom gradu. Ministarstvo je podržalo projekat sredstvima u iznosu od 143 miliona dinara koja su obezbeđena iz Zelenog fonda Republike Srbije. Učešće Grada Šapca u projektu je 50 miliona dinara. Kako je navedeno na sajtu Grada Šapca, predviđeni rok za realizaciju projekta je 12 meseci.

A na kraju se pitamo…

Za kraj ostaju pitanja, zašto je dozvoljeno da Savska avenije danas, tri godine od izgradnje izgleda kao što je prikazano na fotografijama? Zašto niko od nadležnih nije vodio računa o mobilijaru, ali ni o zelenim površinama koje su 2021. godine prvo zarsle a zatim uništene tako da više ne postoje stabla zasađena godinu dana ranije? Zašto nije nastavljeno sa projektom „Sava park“ i nisu uvaženi predlozi stručnjaka sa  Instituta “Jaroslav Černi” o kopanju kanala i jezera? Ko je odgovoran za stanje u kom se nalazi Savska avenija? I na kraju… Je l’ to lakše i/ili isplativije popravljati i ponovo ulagati novac građana i građanki u to, nego sačuvati i održavati ono što imamo, što je već urađeno i samo nadograđivati?

Ostaje da čekamo da prođe 12 meseci, koliki je rok za završetak radova, da vidimo rezultate Ugovora o potpunoj sanaciji i zatvaranju nesanitarne deponije „Dudara“ na Starom gradu i u šta će biti uloženo skoro 200 miliona dinara, jer pitanja nema ko da postavi ali i na pitanja nema ko da odgovori.

Isidora Kovačević

Exit mobile version