Deca za primer stvaraju temelje modernog Šapca

Prijem u Gradskoj kući za Irinu Brodić i Janu Ilić

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović priredio je u sredu u Gradskoj kući prijem za Irinu Brodić i Janu Ilić, koje su kao članice kamernog sastava „Little queens“ na internacionalnom muzičkom takmičenju „Rising Stars Grand Prix 2017“ održanom 27. juna u Berlinu u konkurenciji od 37 zemalja i preko 100 takmičara osvojile treće mesto. Grad Šabac je finansirao put talentovanih devojčica, a prijemu su prisustvovali i njihovi roditelji.

Zelenović je tom prilikom istakao da je opredeljenje Grada da kontinuirano ulaže u mlade sugrađane koji stvaraju temelje modernog Šapca.

-Grad Šabac 20 posto budžeta ulaže u mlade, za šta inače nismo nadležni, ali smatramo da je to dramatično važno i da ulažući u obrazovanje i u kulturu radimo na kreiranju jednog novog i modernijeg Šapca u kojem deca kao što su Irina i Jana treba da budu primer drugoj deci da krenu njihovim putem i stvaraju neke nove vrednosti i novu budućnost grada- podvukao je gradonačenik i dodao da će Grad nastaviti da podržava decu, mlade i nastavnike koji žele da više rade i stvaraju.

Irina sa svojih 12 godina i šest godina za klavirom već ima preko 40 nagrada, od toga šest republičkih. Ovu godinu ocenila je kao jednu od najuspešnijih- tri republičke nagrade, dve je dobila kao solo izvođač i jednu sa Janom.

-Nastup u Berlinu mi je omiljeni ove godine. To je jedna od najprestižnijih i najakustičnijih sala na svetu. Gledalište ima oblik latica cveta, tako da je publika sa svih strana i atmosfera je divna. Kada sam sela za taj klavir i počela sa izvođenjem, to je zvučalo stvarno neverovatno i poželela sam da sviram bar dva- tri sata- iskrena je Irina.

Jedanaestogodišnja Jana je prva Srpkinja koja je nastupila u Karnegi holu i jedina koja se vratila na bis. Za dve i po godine sviranja na flauti osvojila je čak 30 nagrada. Iskustvo sa nastupa sa Irinom opisala je kao divno i puno emocija.

-Uspele smo da prenesemo emocije na publiku i dobile smo najduži aplauz. Sala u kojoj smo nastupale spada u 14 najprestižnijih i najakustičnijih sala na svetu. Bilo je to magično iskustvo- smatra Jana i ističe da joj takmičenja u budućnosti nisu primarni cilj, već koncerti na svetskim scenama.

Talentovane devojčice očekuje odmor posle naporne takmičarske sezone, koji će iskoristiti da vežbaju na svojim omiljenim instrumentima, ali i da se druže sa vršnjacima i uživaju u detinjstvu.

D.Dimitrijević

 

 

 

Exit mobile version