„Dani rakije“ danas i sutra u Šapcu

14479532_1082950178490012_5303268650287748227_n

Manifestacija „Dani rakije“, koja je okupila više od 50 izlagača iz cele Srbije, održaće se danas i sutra u pešačkoj zoni u glavnoj gradskoj ulici. U ponudi se nalazi preko 80 vrsta rakije i vina, a svi posetioci imaju mogućnost besplatne degustacije. Osim pića, može se naći i zimnica, kao proizvodi od voća.

Organizator Nenad Popović rekao je da su se među izlagačima našle tri destilerije više nego prošle godine. Novina je i saradnja sa „Caritas- om“, koji je izašao sa velikom ponudom zimnice i raznih proizvoda od suve šljive.

-Svaka destilarija je izašla sa sajamskim popustom od 10 do 30 posto, a u ponudi imamo preko 80 vrsta rakije i vina- od šljive sa zlatnim listićima, do klasične šljive, požegače, viljamovke, likera od maline, jagode… Najviše se traže šljivovica i viljamovka. Na svakom štandu je omogućena besplatna degustacija. Drago mi je što nas tradicionalno podržavaju „Stara Sokolova“ i Destilerija „Zarić“, dve najveće destilerije iz našeg regiona, koje su sa nama od 2012. godine, kao i „Blue diamond“- istakao je Popović.

Otvarajući manifestaciju, član Gradskog veća Branko Filipović, rekao je da je Šabac grad koji neguje tradiciju, a domaća rakija jedan od sinonima za naš kraj i zemlju, te je zato ova  manifestacija pronašla svoje mesto na mapi turističke ponude našeg kraja.

-Ovo nije samo turistička, već i privredna manifestacija. Šabac spada u vodeće proizvođače voća u Srbiji, pa je i ovo način da promovišemo njihov rad i pružimo šansu za dalji razvoj voćarstva i preradu voća. Osim toga, Šabac je u vreme svog velikog procvata, Jevremovog zlatnog doba, bio i grad boema i grad kafana- oduvek se ovde vredno radilo, ali i pevalo i družilo, pa je ovaj naš „Mali Pariz“ pravo mesto za ovakvu manifestaciju- naveo je Filipović.

Svečanom otvaranju prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Dejan Marković i članovi Gradskog veća Nataša Radovanović i Božidar Katić.

Organizatori su pripremili i prigodan muzički program. Večeras će nastupiti ansambl „Tandrčak“ i KUD „Abrašević“.

Manifestacija, nastala u želji da doprinese razvoju poljoprivrede našeg kraja, jačanju kapaciteta proizvodnje i prerade voća, kao i proširenju turističke ponude, traje do sutra u 19 sati. Organizatori su Udruženje građana „Dani rakije“ Šabac uz podršku Grada Šapca, Turističke organizacije grada Šapca, Kulturnog centra i Direkcije za poljoprivredu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version