Dani Janka Veselinovića

U Bogatiću i Glogovcu

 

Manifestacija “Dani Janka Veselinovića“ počela je prošle subote u Bogatiću, otvaranjem prostorija udruženja pisaca, koje nosi ime ovog slavnog Mačvanina. U duhu promovisanja lika i dela Janka Veselinovića ove prostorije služiće za okupljenje već poznatih pisaca, ali i otkrivanje novih, mladih talenata. Inicijativu za osnivanje ovog udruženja pokrenula je pesnikinja Milana Davidović. Podršku novoosnovanom klubu književnika pružili su pisci i pesnici iz Mačve, Beograda, Subotice, Mionice, kao i lokalni ljubitelji lepe pisane reči.

U nastavku programa održano je književno veče u Svečanoj sali Opštine Bogatić, gde su se ljubiteljima poezije i proze svojim delima predstavili Rade Pantelić, Vesna Kerečki, Nada Đorđević i Dijana Stevanović, kao i lokalni pesnici Vera Stošić, Ivan Lolić, Berislav Kuzmanović, Miladin Jagodić i Dejan Nikolić. Svoje pesme govorila je i trinaestogodišnja Slobodanka Boba Ognjenović, najmlađi član udruženja pisaca „Janko Veselinović“

Ljubitelji lepe reči uživali su u kvalitetnom programu književne večeri, upotpunjenim nastupom Hora Mačvanskog i pevačke grupe FA „Đido“, koji su izveli nekoliko numera prikladnih ovom događaju.

Manifestacija „Dani Janka Veselinovića“ nastavljena je sutradan, centralnom svečanošću, u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Glogovcu.

Polaganju venaca i cveća na Jankov grob u Glogovcu, prisustvovali su građani, predstavnici lokalne samouprave, kulturnog i javnog života. Pomen i službu vršio je namesnik mačvanski Ratko Polić sa sveštenicima.

O životu i delu velikog književnika, pored glumaca Bogatinskog pozorišta, govorio je i pisac Milorad Jevtić iz Badovinaca. U okviru kulturno-umetničkog programa nastupili su „Hor Mačvanski“, muška izvorna pevačka grupa “Đidije“, a predstavljene su izvorne pesme i igre iz Mačve u izvođenu soliste Petra Ilića – Perka. Folklorni ansambl „Đido“ izveo je koreografiju „Ubrada mlade“ – drugi dan mačvanske svadbe, igre i pesme iz Mačve, u izvođenju Prvog ansambla uz pratnju Narodnog orkestra.

Nagrada za najbolji istorijski roman, koja je ustanovljena prošle godine u Udruženju književnika Srbije, dodeljena je Nikoli Moravčeviću, za roman „Grof Sava Vladisavić“. „Savremana srpska književnost danas nema ni boljeg ni produktivnijeg pisca istorijskih romana od Nikole Moravčevića. On živi u drugoj srpskoj prestonici – Čikagu, kako ga mnogi sa razlogom zovu. Pisac je brojnih romana među kojima se ističe „Albion Albion“ u nekoliko izdanja, a ove godine izdao je roman o Marku Kraljeviću pod nazivom „Marko Mrnjavčević“. Nikola je po svom poreklu zemljak Janka Veselinovića, jer su njegovi preci iz Mačvanskog Prnjavora“, predstavio je dobitnika ovogodišnje nagrade – Radovan Kalabić, predsednik ovogodišnjeg žirija, koji su pored njega činili, Ljubomir Ćorilić, književnik i kritičar i Tanja Jurišić, direktorka KOC-a Bogatić. Ovim je svečano spuštena zavesa na ovogodišnju svečanost, posvećenu velikanu srpske književnosti, zavičajnom piscu – Janku Veselinoviću.

Exit mobile version