„Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“

Jedan od najvećih praznika u novijoj istoriji, „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, ove godine obeležen je u Osnovnoj školi „Petar Vragolić“ u Ljuboviji. Program su pripremili učenici osmog razreda i hor, sa nastavnicom istorije i nastavnikom muzičke kulture.

Proslavi su prisustvovali predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović, direktori javnih ustanova, deca osnovne i srednje škole i brojni građani.

Predsednik Jovanović pozdravio je sve prisutne i istakao da je „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“ veoma bitan za naš narod.

– U samom nazivu praznika su tri elementa koja su jako bitna za nas. Srpsko jedinstvo – ono što nam uglavnom fali, ali ono što je uvek u najtežim trenucima uspevalo da nas izvede na pravi put, da se izdignemo, pobedimo i izvučemo iz svih problema. Sloboda – ono za šta naši preci nisu žalili ni svoju mladost, ni svoja tela, ni svoje živote da bi nama danas omogućili da živimo u jednoj državi, slobodni da gradimo budućnost. Zastava – jedina zastava u svetu koja nije pala u ruke neprijatelja. I zato je zastava u suštini našeg naroda, naše veličine i slobodoljubivosti, sve što nas predstavlja. I naši preci su znali da kada iza te zastave stanemo svi složno, niko i ništa ne može da nas pobedi – rekao je Jovanović.

Živimo u vremenu kada državne granice nisu i ne smeju biti jedino što integriše naš narod. Svest o pripadnosti jednoj naciji čine poreklo, zajednički jezik, kultura, pismo, običaji i nacionalni praznici.

Praznik je proslavljen u Srbiji i Republici Srpskoj, a prvi put obeležen je i u Frankfurtu na Majni, kao i Beranama. Ustanovljen je krajem avgusta 2020. godine na sastanku državnog vrha Srbije i Republike Srpske, a datum 15. septembar izabran je kao dan kada je probijen Solunski front 1918. godine.

Na ulicama Ljubovije, javnim ustanovama kao i privatnim objektima istaknute su zastave Srbije, simbol junaštva i jedinstva nacije, koji srpski narod gde god da živi slavi kao zajednički praznik.

Ljubovija.info

 

Exit mobile version