Dada oživljava crtane junake

Figure od pustovane vune magistra grafike Aleksandre Tomić:

Aleksandra Tomić Dada iz Šapca, po struci je magistar grafike, ali u nedostatku posla, ona svojim prstima stvara pravu malu čaroliju. Naime, ona od vune, pravi minijaturne figure koje izgledaju kao da su oživeli crtani likovi.

Za jedan centimetar površine ove lutke, potrebno je ubosti iglu i do 100 puta. Aleksandri Tomić, to ubadanje itekako ide od ruke, jer njeni radovi ostavljaju bez daha.

„Ta vuna koja treba da se ufilcuje, mora da bude čvrsta, mora da bude nabijena. Čula sam negde informaciju da je potrebno jedan centimetar ubosti 100 puta da bi se vuna ufilcala kako treba. Zamislite onda figuru 15 puta 15 centimetara, koliko je puta treba ubosti iglom“, kaže Aleksandra Tomić Dada.

U nedostatku posla u struci, posvetila se izradi minijaturnih figurica. Već dve godine radno mesto joj je kutak u sobi, uz iglu i vunu.

„Naišla sam na pustovane lopte, koje su radile žene iz Etno mreže Srbije, koje su mi bile jako zanimljive. To me je zainteresovalo, krenula sam da čitam i istražujem i onda sam odlučila da kupim vunu i sama probam da radim. Više je to sve bilo kao lični eksperiment, a onda se ljudima svidelo to što sam napravila par figurica i tako je sve krenulo“, objašnjava Dada Tomić.

Sunđer bob, flamingosi, ili mali miševi, sve to Dada pravi svojim prstima.

„Nisam ni znala koliko mogu u stvari i šta sve mogu da napravim. Jedna devojka iz Splita mi je naručila Stiča, lika iz crtaća i to je bila prva ozbiljnija porudžbina. Ja sam to prihvatila, ali sam sve vreme razmišljala kako ću to ja da uradim, i da li ću uopšte moći. Ljudi su jako dobro reagovali kada su videli fotografije te prve figure, i za sada mi je ona i najdraža“, ističe ova umetnica.

Igračke od prirodnih materijala prave se polako, Aleksandra kaže da nekada samo gleda skicu, dok ne dobije inspiraciju za rad, a kada počne bockanje, to traje satima.

Đ. Mijailović

Exit mobile version