Da se preci ne stide

Proteklih meseci smo zajedno sa vama uspeli da izdejstvujemo povlačenje i izmene dva zakona, a zatim i ukidanje prostornog plana za Jadar. Sada je vreme za konačan udarac nameri da se u Srbiji istražuju i rudare litijum i bor!

 Predali smo 292.000 vaših potpisa protiv Rio Tinta, te putem mehanizma Narodne inicijative pokušali da dođemo do cilja institucionalnim putem. U međuvremenu, ostale ekološke organizacije vršile su pritisak na vlast drugim sredstvima, a sada nam se putevi spajaju.

 Došlo je do usaglašavanja JEDNOG zajedničkog zahteva, koji Vlada Republike Srbije može da ispuni procedurom koja ne traje duže od 15 minuta – kojim bi se TRAJNO onemogućila SVAKA namera da se u bilo kom delu Srbije eksploatišu litijum i bor.

U dogovoru sa meštanima iz doline Jadra i sa drugih ugroženih područja, Vladi Srbije daćemo rok do petka, 11. februara da dopuni zakon. U suprotnom, organizovaćemo kampovanje ispred Predsedništva Srbije do raspuštanja Skupštine.

 Razlog za radikalizaciju je to što Rio Tinto i pored ukidanja prostornog plana i dalje kupuje parcele, a po Gornjim Nedeljicama krstare džipovi sa NN licima u pratnji policije. Što se ljudima preko noći seče šuma, i što im se upada na privatne posede kao da živimo u hajdučiji a ne u državi.

Ukoliko sada ne iskažemo sabornost, Jadar je osuđen na propast koja će postati mustra za čitavu Srbiju. 

 Brojne javne ličnosti će meštanima pružiti podršku kroz razne aktivnosti tokom kampovanja. Beograd će pokazati svoje solidarno, gostoljubivo lice ovim ljudima koji se nalaze u situaciji da ih sopstvena država proteruje sa vekovnih ognjišta. Sledeći može biti svako od nas, svako nama blizak, jer je u planu da se po Srbiji proseje četrdesetak rudnika!

Mi nemamo drugu domovinu, i odgovorni smo prema precima koji su za svoju slobodu neretko plaćali strašnu cenu, odgovorni smo i prema onima koji dolaze nakon nas, sada je čas da načinimo gest pred kojima se nećemo stideti ni prema precima, niti prema potomcima. Ukoliko se okupimo još jednom, ovaj put konačno, u četvrtak, vlast će pod pritiskom izborne kampanje i zarad očuvanja rejtinga morati da popusti, a mi ćemo ostvariti jednu od onih pobeda zbog koje će nam se diviti ceo svet.

Vidimo se u četvrtak ispred Predsedništva, u 19h, da pokažemo pravo lice Beograda, solidarno, prkosno i ponosno, da osvetlamo obraz našoj generaciji na način na koji su to činili naši preci.

Luka Tripković i Tim Kreni-promeni

 

Exit mobile version