Da li ste znali da u Šapcu postoji sportski ples?

Sportski ples predstavlja spoj sporta i umetnosti. Poprilično aktivna i međunarodni priznata sportska disciplina. Sportski ples deli se na dve grupe: latinoameričke u koje spadaju plesovi, „Ča ča ča“, „Ruba“, „Samba“, „Pasodoblo“ i „Džajv“; i na standardne plesove – „Engleski valcer“, „Bečki valcer“, „Tango“, „Soufoks“ i „Kvikstep“. Latinoamerički plesovi najčešće se plešu u otvorenom plesnom držanju, što omogućava veću izražajnost. Osnova standardnih plesova je dinamično kretanje i zato svi oni imaju iste osobine: zamah, dinamika i lakoća, oblik i lepota. Sportski ples postoji i u Šapcu, a mogu ga trenirati devojčice i dečaci već od svoje šeste godine.

Trening je koncipiran tako da počinje zagrevanjem, zatim se uče koraci koji se dalje povezuju u koreografije, a za kraj se radi istezanje. Takođe, plesni klub u Šapcu organizuje i radionice edukativnog karaktera, gde se deca razvijaju kroz igru, imaju javne nastupe što im znači u oslobađanju. O ljubavi prema plesu i trenerima Ani i Andrijani govore poruke dece, njihovi sastavi, kao i osmesi na njhovom licu kada dolaze na treninge.

Časovi plesne škole u Šapcu održavaju se u prostorijama Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“, sredom od 19 časova i subotom od 11 časova. To je vreme i kada se svi zainterovani polaznici mogu priključiti ovoj školi i početi sa treniranjem sportskog plesa.

Isidora Kovačević

Exit mobile version