Da li ste zadovoljni trenutnim informisanjem građana u Šapcu?

Mediji kao kritičke oči i uši u službi građana, ili?

Preliminarno istraživanje koje je redakcija „Podrinskih“ obavila putem anketiranja građana na ulicama Šapca, a za potrebe ovog projekta, pokazalo je da je sve manje sadržaja u šabačkim medijima koji zadovoljavaju potrebe građana za kvalitetnim informisanjem i ostvarivanjem njihovog prava na pristup informacijama od javnog značaja. Ovaj dominantan stav građana potvrdila je i naša analiza medijskih sadržaja koje su šabački mediji objavljivali u prethodnom periodu. Značaj ovog projekta ogleda se upravo u odabiru i profesionalnoj obradi tema koje su građani Šapca, kojima služimo i zbog kojih postojimo, prepoznali kao važne a kojih nema u drugim šabačkim medijima.

ANKETA:

Da li ste zadovoljni trenutnim informisanjem građana Šapca?

Odgovor možete poslati na E-mail info@podrinske.com ili ga poslati na neku od naših društvenih mreža.

VAŠE MIŠLJENJE JE VAŽNO!

 

Razlog za ovakvu situaciju je, delom, veliki politički i finansijski pritisak na lokalne medije koji postoje i opstaju samo zahvaljujući novcu koji dobijaju iz budžeta grada na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja ili za raznorazne oglase kao i za praćenja aktivnosti lokalne samouprave. Malobrojni su mediji u Šapcu, u koje spadaju i „Podrinske“, koji nisu nastali radi projekata i oglasa već da bi bili profesionalni mediji čiji su informativni sadržaji u interesu javnosti i koji pre svega zadovoljavaju potrebe građana za relevantnim informacijama

Deo problema su i mediji koji zbog finansijskog i političkog pritiska ne „uočavaju“ probleme građana i ne bave se njima. Takođe, utisak građana Šapca koje smo anketirali je da je jedan od uzroka ovako loše medijske slike u gradu nedovoljna sloboda lokalnih novinara koji nemaju mogućnost ili dovoljno potrebnih veština i znanja da izveštavaju o događajima koji su u interesu građana.

Zbog svega ovoga neophodno je graditi poverenje javnosti u lokalne medije i novinare i podizati kapacitete medijskih radnika, i uvereni smo da će realizacija ovog projekta skrenuti pažnju na probleme koje imaju novinari u svojim izveštavanjima. Sigurni smo da je to jedan od načina da poboljšamo informisanost građana i da skrenemo pažnju na probleme građana. Naše bogato iskustvo govori da građani žele da dobiju pravovremenu i istinitu informaciju što se može realizovati isključivo unapređivanjem medijskog i novinarskog profesionalizma i objavljivanjem medijskih sadržaja koji doprinose zadovoljavanju potreba građana Šapca za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života bez diskriminacije.

Exit mobile version