Da li ste čuli za mušičarenje?

„Podrinske“ sa mušičarima na reci Gradac u Valjevu

U Valjevu postoji grupa mladih ljudi, čuvara prirode i istinskih zaljubljenika u reku Gradac. Ekološko društvo Gradac, osim ekologijom i zaštitom prirode, bavi se i posebnom vrstom sportskog ribolova – mušičarenjem. Među mladim momcima, našla se i jedna devojka, Milica Sredojević, koja je za sada jedina devojka koja mušičari na reci Gradac.

Zamahni, pusti da mamac pluta, pa opet ispočetka. Mušičari na Gradcu tako nekad pređu i po nekoliko kilometara, čekajući ribu. Čar ovog specifičnog sportskog ribolova jeste što se riba peca na posebnu udicu koja je ne povredi pa se može bezbedno vratiti u reku. Mušičari zaista jesu istinski zaljubljenici u prirodu, i nekada provedu sate i sate mušičareći na reci.

– Mušičarenje je specifično zato što je to redak sport, ali opet i ribolov koji daje najviše ulova. Moje mišljenje je da je u odnosu na ostale vrste ribolova izuzetan, posebno zato što se sav ulov odmah vraća u vodu. To onda meni daje neku lepu čar, jer znam da ribu nisam ubila, dala sam joj pravo na život a i sebi mogućnost da je ponovo lovim – kaže Milica Sredojević, za sada jedina devojka u Valjevu koja se bavi Mušičarenjem.

Ona kaže da je sasvim slučajno počela da mušičari, i to baš na reci Gradac, koja važi za jednu od najčistijih reka u Evropi.

– Mušičarenjem sam krenula da se bavim pre sedam godina, upoznala sam momka koji voli da mušičari. Onda mi je, verovatno zbog njega, tada bilo zanimljivo mušičarenje. Na jednom kampovanju, uzela sam mušičarski štap i polako učila kako se peca, nakon toga sam se stvarno zaljubila u mušičarenje i sada ne bih mogla da zamislim život bez mušičarskog štapa u ruci – otkriva Milica Sredojević.

Milica Sredojević

Nakon temeljnih priprema, i oblačenja specijalnog odela ili dubokih čizama, mušičari ulaze u vodu i tada kreće predstava. Cilj je da se imitira prirodni let mušice, i da se riba prevari i uhvati na veštačku mušicu. Ova vrsta sportskog ribolova zahteva ljubav ali i dobru opremu.

– Ta veštačka mušica, pravi se od prirodnih materijala, kao što je pero fazana na primer. Postoji nekoliko stilova, ali glavni cilj je da se riba prevari i da se imitira let mušice iznad vode. Ovo je i skup sport, potrebna je dobra oprema, nepropusno odelo, dobar štap i mnogo veštačkih mušica. Neki mušičari se bave i pravljenjem tih mamaca, čija cena po komadu se kreće oko 150 dinara.

Luka Dimitrijević

Miličin drugar Luka Dimitrijević, upecao je ribu dok smo mi bili na obali. Kaže za naš list da mušičari od malih nogu.

– Kada sam probao sve tehnike pecanja, nekako mi se mušičarenje izdvojilo kao najteže i najlepše. Počeo sam sa ocem sa osam godina i evo već dvadeset godina mušičarim. Teško je zabacivati mušicu, i ima baš dosta kombinacija. Kada pecate na plovak, imate crvić glistu i hleb, i to je to. Kod mušičarenja to nije baš tako jednostavno. Kod sebe imam na hiljade kombinacija mušica, i treba pogoditi tačno koja će danas da radi. Svaki mušičar kod sebe u prsluku ima nekoliko kutija sa veštačkim mušicama – kaže Luka Dimitrijević.

„Ekološko društvo Gradac“ čiji su ovi ribolovci članovi, ne okuplja samo pecaroše, već i zaljubljenike u prirodu. Kada se ne mušičari, organizuju akcije uređenja i čišćenja kanjona reke Gradac.

– Mušičari čuvaju prirodu i žele da pecaju samo na čistoj reci. Mi Valjevci smo vezani za ovu reku i svaki vikend smo tu. Pored toga što pecamo, mi dajemo sve od sebe da se prirodna ravnoteža na reci Gradac ne naruši. Često organizujemo akcije čišćenja, čuvamo ono što nam je priroda podarila – zaključuje Milica Sredojević koja je, osim što je jedina mušičarka, i predsednica „Ekološkog društva Gradac“.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version