Da li je na Šabac pao medijski mrak?

Od „bastiona slobode“ do…

Sve češće se može čuti da se nad Šapcem nadvija medijski mrak. To komentarišu i organizacije ali i pojedinci. Nedavno je u tom gradu osnovan gradski odbor Zdrave Srbije, i prvo saopštenje kom su se obratili javnosti jeste skretanje pažnje na lošu medijsku sliku u gradu na Savi. Mi smo proveravali šta o tome misle Šapčani a šta medijski radnici?

Šabac je nekada često nazivan medijskim bastionom slobode. Da li je i danas tako? Šapčani sa kojima smo mi razgovarali u većoj meri kažu da veruju lokalnim medijima, nije mali broj onih koji im ne veruju, te se i ne informišu preko njih. Mišljenja Šapčana su različita, a različita su i mišljenja medijskih radnika. Svoj signal u Šapcu emituju dve lokalne televizije i jedna kablovska, a novine štampaju dva lokalna lista. Svima je najveći problem finansiranje.

„Mislim da je situacija znatno gora nego što je bila. Mi u Šapcu verujem imamo sreće, postoji taj duh slobode, neki ćoškovi po kojima još postoji sloboda i slobodno informisanje. Što se tiče televizije Šabac, naravno da situacija nije sjajna. Nije ni blizu onom periodu kada se novac iz budžeta grada delio na osnovu mišljenja nezavisne komisije, kada su to radile naše kolege. Tada ste mogli da dobijete novac na osnovu nekog projekta, danas kao što znamo nije tako, sada je isto kao i u ostatku Srbije. Potpuno je jasno da ako ne bude novca, neće biti ni slobodnog informisanja, jer su mediji zavisni. Mi odolevamo tom pritisku, ali nisam siguran da ćemo moći jako dugo da izdržimo“, navodi Božidar Katić iz televizije Šabac.

Božidar Katić

Do prave informacije, teško je doći. Osim finansijskih problema sa kojima se susreću mediji, još jedan izazov je stavljen pred njih. Neretko zvaničnici odbijaju da govore za medije „koji nisu podobni“.

„Medijska slika u Šapcu nije ni povoljna ni tako svetla, što dokazuje naš primer. „Podrinske novine“, koje ne podležu uticajima, danas su suočene sa jednom finansijskom krizom, koju mi zaposleni možda ne osećamo ali ono što osećamo je na terenu, da smo nepoželjni mediji i nepoželjni medijski radnici. Primetan je izostanak poziva za važne događaje u gradu ali i izostanak odgovora na naša pitanja i zahteve koje uporno šaljemo. Na ovaj način, sprečeni smo da radimo svoj posao onako kako znamo, pre svega profesionalno, a naši čitaoci uskraćeni su za važne informacije. Uprkos svemu, mi se borimo i borićemo se i dalje da budemo slobodni, profesionalni i da naši čitaoci budu pravovremeno i objektivno informisani, a pre svega da imaju pravo na drugačije mišljenje“, rekla je Isidora Kovačević, glavna i odgovorna urednica „Podrinskih novina“.

Isidora Kovačević

Iz lista koji postoji više od sedam decenija kažu da su i u njihovim novinama zastupljeni svi politički akteri, te da se trude da uvek imaju sve strane. Navode još i da novinari „Glasa Podrinja“, nisu dužni da svaku konferenciju ili saopštenje prenesu u novinama, već da je to stvar uredničke politike.

 

Zoran Živković

„Lično mislim da sloboda medija u Šapcu nije ugrožena, i da je to jedno diskutabilno pitanje. S obzirom da u Šapcu na primer postoji jako veliki broj portala koji se prate a koji su anonimni i koji iznose neku svoju sliku stvarnosti a da za to apsolutno nikome ne odgovaraju. Mi kao kuća koja postoji preko 70 godina sa druge strane, moramo da poštujemo neke medijske kodekse i trudimo se da budemo što objektivniji u svom izveštavanju. U našim onlajn i štampanim izdanjima, kada su političke strukture u pitanju, zastupljene su i jedne i druge političke opcije“, ističe , direktor „Glasa Podrinja“.

Novinar dnevnog lista „Danas“ i „Podrinskih“ Dragan Eraković kaže da se sada u Šapcu samo dešava ono što se svuda u Srbiji desilo mnogo pre.

Dragan Eraković

„Mnogo se promenila situacija u medijima u Šapcu i na žalost na gore. Nekada je Šabac bio bastion slobodnog novinarstva, postojalo je više kuća otvorenih za sve dijaloge i mišljenja. Sada su praktično ostale otvorene dve medijske kuće koje su otvorene za druga mišljenja. Kada kažem druga mišljenja, ne mislim samo na opoziciju i politiku. Ostala su dva medija, list „Podrinske“ i „Televizija Šabac“. Oni redovno pozivaju predstavnike vlasti, ali se ovde dešava ono što se dešava i na nivou republike, to je da vi nikada ne možete dobiti nikog iz vladajuće strukture. To je između ostalog zakonski neregularno, jer trebalo bi da postoji pravilo da su predstavnici države, javne uprave otvoreni za sve medije. To je u Srbiji nažalost davno iščezlo. Šabac je jedna od retkih sredina gde iole postoje slobodni mediji“, objašnjava novinar „Danasa“ i „Podrinskih“, Dragan Eraković.

Niko iz Televizije „As“ nije želeo da govori na ovu temu, ali su nam poručili da su oni komercijalna televizija i da kod njih može da dođe, svako ko plati.

Đ.M.

Exit mobile version