Da li je 30-ak zdravstvenih radnika bilo zatvoreno u bolnici u Šapcu čekajući testove?

Mi pitamo jedno – medicinska struka odgovara šta želi

Novinari Radio-televizije Šabac i „Podrinskih novina“ uputili su mail-ove sa pitanjima za online konferenciju za medije medicinskih stručnjaka. I RTV Šabac i „Podrinske novine“ postavile su po dva pitanja:

  1. Da li je istina da su medicinske sestre i lekari u Službi ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Šabac bili zatvoreni čitav dan, odnosno 24 časa, jer nije bilo dovoljno testova kako bi se testirali zaposleni u obe smene istog dana, već je polovina zdravstvenih radnika, zatvorena, morala čekati drugi dan da stignu testovi? (pitanje RTV Šabac i „Podrinskih novina“)
  2. Koliko je pouzdano da negativan nalaz potvrđuje da je stvarno neko negativan? Porodiljama u Šapcu rečeno je da će samo jednom biti testirane, dok se u medijima moglo čuti da su obavezna dva negativna testa? (RTV Šabac)
  3. Zašto se građani Šapca koji su inficirani koronavirusom, u izolaciju, voze na Beogradski sajam kad u Šapcu postoji potpuno opremljen prostor za tu namenu sa mnogo boljim uslovim? (Podrinske novine)

Na online konferenciji za medije pročitano je samo prvo pitanje, kao pitanje RTV Šabac, iako su „Podrinske novine“ pre poslale mail-ove sa pitanjima. Ali, ono što je važnije је da ni ministar zdravlja Zlatibor Ločar, ni dr Predrag Kon nisu ni demantovali, ali ni potvrdili saznanja do kojih su, ove dve medijske kuće Šapca, došle. Odgovor prenosimo u celosti.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja: „U Šapcu jeste bilo pozitivnih na korona virus i jesu testirani ostali i vrlo verovatno da u jednom momentu nije bilo dovoljno podloga za testiranje. Da se sačekalo da stignu podloge. Teško je da neko može da bude vidovit i da može da zna u kom mestu će biti potrebno više podloga, u kom mestu manje. Par sati ne znači mnogo u odnosu na ono što dobijamo kao rezultat. Al’ u svakom slučaju svi su terstirani, dezinfikovano je, ja mislim da se radilo o ginekologiji, dezinfikovane su, dezinfikovane su Odeljenje ginekologije i napravljen je novi, nova organizacija rada i to funkcioniše. Ko je trebao otišao je na bolničko lečenje, ko je trebao otišao je, kontakti, u izolaciju. Po onome svemu što je rtekla epidemiološka struka. Hoću samo da vam kažem, da sve što se dešavalo, da se radi po preporuci kada se izađe na lice mesta, kada izađe epidemiolog i kada kaže koje su to mere. Da nijedne mere se ne dovode proizvoljno ili kako nekome padne na pamet. Ja mislim da je to osnovni razlog zašto se mi nalazimo danas u ovakvoj situaciji. Ono jedino oko čega možemo da se složimo, a to je da za sada, za sada, držimo situaciju pod kontrolom. Što ako se slažete doktor Kon, (dr Kon: „Slažem se“) u ovom, u ovoj nedelji u kojoj se nalazimo da je mnogo, mnogo bitna stvar.“

Šabačke medijske kuće koje su poslale pitanja za konferenciju za medije došle su do informacija da je 30 zdravstvenih radnika bilo zatvoreno na odeljenju 24 časa, bez mogućnosti da telefoniraju, dok se nisu stvorili uslovi da budu testirani. Čekamo rekacije i zdravstvenih ustanova u Šapcu, koje će se, nadamo se, ovoga puta obratiti primerenijim saopštenjem i konkretnim odgovorima. U međuvremenu, „Podrinske“ i RTV Šabac, nastavljaju da istražuju i slučaj porodilja koje su imale kontakt sa babicama za koje se ispostavilo da su pozitivne na novi virus COVID-19, a uskoro opširnije i o tome.

Šabački novinari, ove dve medijske kuće, i narednih dana insistiraće na odgovorima koji se tiču našeg grada. Odgovore, kao i pitanja koja nisu postavljena i na koja nemamo odgovore, objavljivaćemo u celosti.

Isidora Kovačević

Exit mobile version