Da li će kramp iz Rakite morati da radi i u Šapcu

Da li je moguće pobediti političko-mafijašku hobotnicu koja svojim pipcima drži naše zdravlje i naše živote u stegama korupcije i kriminala svih vrsta, a posebno ekološkog kriminala? Možemo li odbraniti naše reke i izvore pijaće vode, naš vazduh i našu hranu od zagađivača i profitera? Da li želiš da se boriš za svoje zdravlje i zdravlje svoje dece?

Srbija se probudila. Građani su probušili cevi minihidroelektrane Zvonce u staroplaninskom selu Rakita i tako sproveli u delo rešenje za uklanjanje cevi iz korita reke koje je sama država donela, ali i posle više godinu i po dana nije smogla snage da to rešenje i izvrši. Spašavanje ove reke i desetina drugih reka od stavljavanja u cevi je obezbeđivanje opstanka za ljude u ovim područjima, ali i borba protiv ekoloških profitera i kriminalaca koji se bogate na naš račun.

Akcija u Rakiti

Građani su prošle jeseni blokirali ulazak u Rudarsko-topioničarski basen Bor koji je sada u vlasništvu kineske kompanije Ziđin zbog zagađenja vazduha u kojem se nalaze arsen u 200 puta većoj koncentraciji od dozvoljene i sumpor-dioksid u 70 puta većoj koncentraciji. Građani su prošle sedmice blokirali luku i prugu Železare Smederevo koja je sada u vlasništvu kineske kompanije HBIS zbog kontinuiranog zagađenja vazduha i emitovanja kancerogene prašine prilikom pretovara rude. I pored jasnih dokaza o povećanom zagađenju ni jedna inspekcija se nije usudila da kazni trovače. Država je dozvolila da strani investitori zbog pooštravanja ekoloških propisa u svojoj zemlji neometano truju naše građane. Zar je važnijji njihov profit od zdravlja naše dece? Ili je u pitanju organizovani državni kriminal koji gura novac u svoje džepove dok naši građani umiru čekajući mesecima na dijagnostičke preglede i lečenje leukemije, karcinoma pluća i astme.

Protest u Šapcu

Građani su i u Šapcu prošle jeseni blokirali put kroz Istočnu industrijsku zonu gde industrijska postrojenja emituju gasove koji Šapčane teraju da se guše, kašlju, plaču, da zatvaraju svoje prozore i sklanjanju decu sa ulice. Nekada je stanje gore nego da je bačen suzavac. I zvaničnim putem i javno su pozivani ekološki inspektori kojih ima troje u šabačkoj kancelariji, ministarstvo zaštite životne sredine i Vlada Republike Srbije da stanu na put nesavesnim kompanijama koje zanima samo skok proizvodnje i zarada. Niko se nije oglasio niti preduzeo bilo kakve zakonom predviđene mere bez obzira što su i same kompanije, kao što je to bio slučaj sa fabrikom Eliksir Zorka mineralna đubriva, priznale da su emitovale prekomerno zagađenje. Samo postrojenje za proizvodnju mineralnih đubriva predstavlja opasnost u okviru uže zone od 5 kilometara i šire zone od 10 kilometara, a u Šapcu se ono nalazi na samo 1.000 metara od centra grada.

Protest u Smederevu
Protest u Smederevu

Nezavisnim merenjima u oktobru prošle godine smo dokazali da zagađenje postoji, ali ni to nije bilo dovoljno da se nešto promeni. Zavod za javno zdravlje i dalje ne obavlja svoju ulogu kontrolora parametara životne sredine i čuvara javnog zdravlja, ekološka inspekcija se pravi mrtva, od ministra i Vlade i ne očekujemo ništa jer su očigledno deo udruženog zločinačkog poduhavata protiv zdravlja građana Srbije, a lokalni mediji su iz različitih razloga slabo zainteresovani da dižu glas protiv moćnih kompanija.

Šta preostaje građanima Šapca? Borba kroz institucije i dalje traje. Prijave protiv zagađivača i zahtevi za preduzimanje zakonom predviđenih radnji se gomilaju. Kompanija Eliksir Zorka je podnela zahtev za rekonstrukciju svog postrojenja i javni uvid u Studiju procene uticaja na životnu sredinu ovog projekta će se u petak, 28. avgusta, od 12 časova održati u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu u ulici Nikole Tesle 1A. Pozivamo vas da se prisustvujete ovoj prezentaciji i iznesete svoje primedbe na rad fabrike mineralnih đubriva. Samo tako se institucionalnim putem može braniti pravo građana na zdravu životnu sredinu. Ukoliko nam i taj put bude blokiran od strane političko-mafijaške interesne družine koja vlada Srbijom i institucijama, ne preostaje nam ništa drugo nego da se sami organizujemo u odbrani svog zdravlja i života i budućnosti svoje dece. Tada će, izgleda, kramp iz Rakite morati da radi i u Šapcu.

Tekst izražava stavove

“Evropske zelene partije”

ZAOKRUŽI 10 – ZA ZDRAV ŽIVOT I ZDRAVU EKONOMIJU

Exit mobile version