Da li će grad kompaniji „Mint automotiv“ dati zemljište besplatno?

Gradski odbor stranke „Zajedno za Srbiju“ oštro kritikuje rad Gradske uprave u Šapcu

Gradski odbor stranke Zajedno za Srbiju na konferenciji za medije održanoj u petak osvrnuo se na aktuelna dešavanja u političkom životu u Šapcu. Članovi ove stranke skrenuli su pažnju na nekoliko nelogičnosti, a govorilo se i o sednici Skupštine grada Šapca održanoj u četvrtak, a koju je ova politička organizacija i ovog puta bojkotovala.

Predsednik Gradskog odbora Zajedno za Srbiju Velimir Kuzmanović govorio je o najavama dolaska novog investitora u Šabac, kineske fabrike „Mint automotiv“, za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da otvara fabriku u Šapcu. Kuzmanović je dolazak ove firme okarakterisao kao jako dobu vest za grad Šabac.

„U industrijskoj zoni u Šapcu radi 35 kompanija, a ona je najveća i najopremljenija zona u Srbiji. Ona se našla u 10 top destinacija za investicije po mišljenju „Fajnenšnal tajmsa“. Od 600 hektara, oko 200 je potpuno infrastrukturno opremljeno, a 120 hektara je do sada prodato investitorima. Naglašavam prodato, jer svaka firma je kupovala zemlju za oko 70 hiljada evra po hektaru. To je bio novac koji je dalje ulagan u Zonu kako bi se ona proširivala. Mi danas nemamo nikakvih najava od strane Srpske napredne stranke da će ta sredstva biti uplaćena i kada je dolazak kompanije „Mint“ u pitanju. Imamo nagoveštaje da će grad Šabac predati 11 hektara državi, što znači da će građani Šapca koji su ulagali u Zonu, ostati uskraćeni za oko 800 hiljada evra“, navodi Velimir Kuzmanović i objašnjava da će poklanjanje parcele „Mintu“ dovesti do diskriminacije ostalih privrednika koji su do sada uložili svoj novac i kupili parcelu u Zoni, među kojima i kompanija „Jazaki“ kao jedna od najvećih investitora u Šapcu.

Takođe Kuzmanović navodi da se kompanija „Mint“ bavi proizvodnjom aluminijumskih delova za automobile, i da je ta proizvodnja potuno prihvatljiva i bezbedna za okolinu, ali „da mi ne znamo da li će ta kompanija u Šapcu kasnije pokrenuti i proizvodnju akumulatora, što može dovesti do ekoloških problema“.

O novim odlukama koje su usvojene na poslednjoj sednici Skupštine grada, a vezanim za povraćaj sredstava od poreza na imovinu Mesnim zajednicama u kojima je porez i prikupljen, govorio je Goran Stojićević, predsenik Saveta Mesne zajednice Gornja Vranjska.

„Odluka prethodne vlasti o vraćanju poreza na imovinu građanima, ubrzo po dolasku nove nelegitimne vlasti je kriminalizovana. Neke odluke suda su loše protumačene, pa ispada da je odlučivanje građana bilo skroz loše. Predsednici Mesnih zajednica su onda skrenuli pažnju da je odluka o vraćanju bila dobra i da ne sme biti ukinuta. Rezultat toga bilo je da je kavez nelegitimnog gradonačelnika počeo da se trese i reakcija na to je morala da dođe. Na sednici Skupštine grada potvrđeno je da je vraćanje poreza bila dobra stvar za funkcionisanje Mesnih zajednica. Jedino što je ostalo nejasno nakon zasedanja Skupštine je kada će sredstva biti dostupna, da li će to biti u ovoj godini ili će to biti u toku sledeće godine“, poručio je Goran Stojićević, predsednik Saveta Mesne zajednice Gornja Vranjska.

Stranka Zajedno za Srbiju, nakon izbora održanih prošle godine, podnela je više desetina različitih krivičnih prijava. Jedna od njih se odnosi na kupovinu glasova u Mačvanskom Pričinoviću, a ista je odlukom Višeg javnog tužilašta u Novom Sadu odbijena pre dve nedelje, dok je sada odbijena i žalba stranke na tu odluku suda, ističe Aleksandar Mijailović šef pravnog tima Gradskog odbora Zajedno za Srbiju.

„Imamo eksplicitno priznanje da je krivično delo izvršeno. Apelacioni javni tužilac smatra da nije povređeno lično pravo. To može da se tumači na tri načina. Ili apelacioni tužilac smatra da biračko pravo nije lično pravo, možda da se krađom i kupovinom glasova ne vređa biračko pravo, ili je u pitanju politička odluka. Ja sam uveren da tužilac dobro poznaje Ustav, i da zna da je biračko pravo lično pravo, te sam uveren da je ovo politička odluka. Ovo je još jedan pokazatelj da u našoj državi ne postoji vladavina prava, da ne postoji podela vlasti i da je nezavisno pravosuđe ozbiljno ugroženo. To su jako veliki problemi sa kojima se suočavamo.

Da u ovoj godini nije predviđen nastavak projekta izgradnje „Sava parka“ otkrio je Uroš Rakić, predsednik omladine Gradskog odbora ZZS i napomenuo da je to jedan od razloga, što sve više mladih ne želi da se vrati nakon studija u naš grad. Takođe, napominje da rekonstrukcija bivšeg „Doma vojske“ nije transparentna i da mladi žele da imaju uvid u projekat.

„Po planu bi svake godine trebalo da se izdvaja po jedan milion evra za nastavak projekta „Sava park“, međutim toga u budžetu nema. Tu bismo dobili nova pluća grada, novi gradonačelnik je tu posadio desetak stabala u jesen prošle godine i tu se stalo. A svedoci smo da je kvalitet vazduha ozbiljno ugrožen  i da se nešto mora učiniti. Mislim da je nastavak projekta u interesu svih građana Šapca, a ne samo omladine“, navodi Uroš Rakić koji se osvrnuo i na projekat rekonstrukcije „Doma vojske“.

„Videli smo da je ove godine opredeljeno 80 miliona dinara za taj projekat, i kako piše, biće završen do kraja ove godine. Mi ne vidimo da su bilo kakvi radovi početi, nemamo uvid u projekat a interesuje nas da li je on menjan, ako jeste u kolikoj meri je to učinjeno, a naravno interesuje nas da li će stvarno biti završen do kraja ove godine“, kaže Rakić.

On je skrenuo pažnju i na trenutnu situaciju oko vakcinacije studenata, ističući da mladi nemaju poverenje u institucije, te da se zato ne vakcinišu u dovoljnoj meri.

Sve sugrađane pozvala je da se vakcinišu i potpredsednica Gradskog odbora ZZS Vera Marđokić Simić, a skrenula je pažnju i na loše stanje u školstvu trenutno.

„Ono čime se manje bavimo je uticaj korone na naše obrazovanje. Da bismo uvideli posledice, treba da prođe mnogo vremena, a kad prođe mnogo godina posledice će biti nenadoknadive. Mi danas školujemo buduće zubare, obućare, ministre, poslanike i ne bavimo se obrazovanjem na pravi način. To ne znači da škole treba da rade onako kako smo navikli da rade u redovnim okolnostima, to svakako nije zdravstveno bezbedno. Ono što jeste razlika u odnosu na mart prošle godine jeste što sada imamo vakcinu, a prošle godine je nismo imali. Ako razmislimo o vakcinaciji i razmislimo malo o njoj, shvatićemo da su u prošlosti bile bolesti koje smo obuzdali vakcinom. Ono što je jasno, ako smo slušali lekare, da je vakcina najbolja prevencija da ne dobijemo koronu, ili ako je dobijemo da imamo blaže simptome. Ličnim primerom, pokazujem i apelujem na ljude da se vakcinišu, jer korona je pokazala da se od nje itekako umire.

Marđokić Simić je i navela primer kako je urušeno poverenje u institucije, jer kako kaže u nedelji kada su zgrade škola zatvorene, imali smo dva koncerta Crvene jabuke u Beogradu. „To je sasvim jasan razlog zbog čega se ljudi ne vakcinišu u dovoljnoj meri“, zaključila je Vera Marđokić Simić, potpredsednica Gradskog odbora Zajedno za Srbiju.

Đ.M.

Exit mobile version