Čuvari nasleđa – za očuvanje Doma JNA

Krajem januara Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke objavili su uži izbor od 11 najugroženijih mesta nasleđa u Evropi za 2024. godinu. Među ovim mestima našao se i Dom vojske u Šapcu, kao jedino mesto nasleđa iz Srbije.

Okrugli sto pod nazivom Čuvari nasleđa u organizaciji Inicijative za očuvanje Doma JNA održan je prošlog četvrtka u Amfiteatru Visoke škole strukovnih studija sa ciljem da dođe do dijaloga između lokalne zajednice, vlasti i struke.

Među gostima, koji su govorili o ovoj temi, bile su: Katarina Maksimov je viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i predsednica Društva konzervatora Srbije, doc. dr Višnja Kisić predstavnica Evropa Nostra Srbije i član savetodavnog panela programa 7 najugroženijih, dr Sanja Petrović Teodosić je viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije i suosnivač Centra za jugoslovenske studije, Ana Radovanac Živanov je viši konzervator u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture – Beograd, dr Vladana Putnik Prica je viši naučni saradnik na katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu a moderator je bio Marko Gavrilović.

Postojao je plan da se ova značajna zgrada koja je danas ruglo i sramota za naš grad ali i za građane Šapca, učini mestom ponosa za sve Šapčane.

Po tom projektu, objekat bi bio samoodrživ. Plan kapitalnih investicija grada sadržao je ovaj projekat. Zašto do realizacije nije došlo, može samo da se pretpostavi, ali odgovor na to pitanje moraće da daju oni koji vode grad.

Dom JNA u Šapcu, svečano otvoren 22. decembra 1962. godine a napušten je već 20 godina. Nameštaj i instalacije su pokradeni, ali su krov i konstruktivni sistem objekta u odličnom stanju, rekao je arhitekta Marko Gavrilović.

Godine 2019. doneta je odluka da se objekat rekonstruiše, urađen je projekat za rekonstrukciju, pribavljena je lokacijska dozvola, a od 2019. do 2023. godine u budžetu Grada odvajana su sredstva za njegovu rekonstrukciju.

Međutim, kako rekostrukcija još uvek nije otpočela, plan Inicijative je da utiče na donosioce odluka da uvaže struku, da objekat Doma JNA ostane u javnom vlasništvu, da bude rekonstruisan i da služi kulturnom i društvenom boljitku građana ovog grada.

Objekat Doma Vojske u Šapcu izgrađen je pre šest decenija po projektu dr Vladimira Bjelikova, profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, jednog od naših značajnijih teoretičara u oblastima arhitektonsko-urbanističkog projektovanja i analize.

Izgradilo ga je društveno preduzeće „Izgradnja“ iz Šapca, korišćenjem materijala domaće proizvodnje, a o kvalitetu izgradnje objekta svedoči i činjenica da i pored dve decenije nebrige njegova konstrukcija ostaje netaknuta.

Objekat svojom pozicijom i arhitekturom, te značajem u stilskom i oblikovnom smislu, predstavlja neodvojiv deo urbane matrice i arhitekture grada.

Štaviše, uspostavljenim kvalitetnim odnosom između arhitektonskog rešenja objekta i njegovog neposrednog prirodnog okruženja, kao i naglašenom urbanističkom lokacijom, on poseduje izuzetne urbanističke vrednosti i nameće se kao dominantan vizuelni motiv i toponim grada.

Ceneći značaj koji ovaj objekat poseduje, kako u urbanističkom i arhitektonskom, tako i u društvenom smislu, Zavod za zaštitu spomenika kulture stavio je 2016. godine objekat Doma Vojske pod zaštitu države kao nepokretno kulturno dobro.

Dom vojske poseduje sadržaje koji su dobro odmereni i potrebni ovom gradu.

To su prostrana sala za scenske nastupe, bioskop, galerija, kuglana, restoran sa krovnom baštom, prostorija za stoni tenis, šah sala, bibilioteka sa čitaonicom i kancelarijski prostor.

Osim toga, šabački Dom JNA je posedovao i prostrano dvorište za letnje događaje, koje je sada zauzeto parkingom.

Dom JNA ostao je u lepom sećanju mnogim starijim sugrađanima jer su u njemu, kao mladi ljudi, imali priliku da prisustvuju nesvakudašnjim koncertima za to doba.

Građani Šapca već predugo čekaju da im se vrati ovaj sjajan prostor, sadržaji koji su ih sa radošću dočekivali i objekat koji su voleli. Zato Dom vojske treba sačuvati i rekonstrukcijom mu vratiti stari sjaj.

I to što pre…

 

Exit mobile version